300 МИЛИОНА $ ЩЕ ПЛАЩАТ ПЕЕВСКИ И ГРУПАТА ПО ДЕЛОТО RICO, АКО СЪДЪТ В НЮ ЙОРК УВАЖИ ИСКА НА АМЕРИКАНСКИ ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД

Автор: 5Gmedia , 17:56, 20 февруари 2019

Зад решетките вече има осем свидетели по мегаделото КТБ. След арестуваните през януари петима, още трима са задържани в края на миналата седмица, на 15 февруари, с обвинения за пране на пари през 2013 г. Става дума за суми от порядъка на 30 до 50 хиляди евро. Новите арестанти са Георги Георгиев, Здравко Босаков и Мартин Апостолов, адвокат по граждански и търговски дела. Арестът на Мартин Апостолов идва в момент, когато той е част от новия процес срещу Пеевски в САЩ - по закона RICO. Ищците твърдят, че подпис на Апостолов в качеството му на синдик на "Еър Пропърти Девелопмънт" е фалшифициран и така от сметка на Американски инвестиционен фонд в КТБ са откраднати  65 млн. долара.

Делото RICO: преди близо 3 месеца – на 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица за кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред обвинените са: банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски, съобщава Биволъ.

Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

5GMedia потърси мнение за делото RICO от юриста Даниел Божилов, съосновател на НПО „Ние, гражданите“, организация подала множество сигнали до главния прокурор за ограбването на КТБ.

Даниел Божилов:  

Очаквам в тази съдебна процедура да се официализират много от изнесените в медиите, но умишлено непроверени от прокуратурата доказателства за схемите по разграбване на активите на КТБ. Какъв е случаят, за който е заведен иска? 

Американски инвестиционен фонд се доверява на бодряшката пропаганда на Бойко Борисов, че България е обетована земя за инвеститорите и група американски инвеститори решават да започнат бизнес в България. В края на 2009 г. компанията „Ayr Logistics Limited“ Inc, регистрирана в Далас, САЩ, решава да осъществи проект, който предвижда застрояването на поземлен имот от 1000 хектара и разширяването на град Балчик чрез изграждане на сателитно селце. Проектът е с наименование „Силвър Бийч“. За реализацията му е регистрирано българското дружество „Еър Пропърти дивелопмънт“ ЕООД, което е 100% собственост на инвеститорите.

В исковата молба са описани множество финансови престъпления и схеми, които са ползвани още в периода на опитите за реализация на проекта, като в тази част искът е насочен срещу външни групи и фактори. Във втората част от иска са конституирани като ответници:  Българска Народна Банка, Първа Инвестиционна Банка, квесторите, назначени от БНБ в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов и физическото лице Делян Пеевски.

В исковата молба е посочено, че тези институции и лица са образували престъпен синдикат с цел да бъде откраднат банковия влог на „Еър Пропърти девелопмън“ ЕООД в размер на близо 70 милиона долара по сметка на дружеството във фалираната КТБ. В иска тези институции и лица са посочени като „втората група измамници, участвали в престъпния синдикат“. В иска се твърди, че Делян Пеевски, както и Цеко Минев и други акционери на ПИБ, са направили възможно тези 70 милиона долара да бъдат усвоени чрез схема с цесии и прихващания с 5 фирми, контролирани от Делян Пеевски. Това, според иска, е извършено в съучастие между квесторите на КТБ, УС на БНБ, който е давал указания, ПИБ,  която е ползвала фалшиви документи и Делян Пеевски - той пък е “погасил“ с чужди пари отпуснатите кредити на неговите фирми, като по този начин е успял да освободи техните активи, служили като обезпечения по тези кредити. Ищците посочват още, че  Мартин Апостолов, синдик на „Еър Пропърти дивелопмънт“ ЕООД, е бил обект на заплахи и натиск да разпише платежно нареждане от 24.10.2014 г. , чрез което ПИБ да се легитимира пред КТБ като кредитор на банката по тези сметки. Въпреки натиска и заплахите Апостолов не е подписал това платежно нареждане, а същото е внесено чрез подправен подпис.

За ограбване на активите на КТБ са подавани редица сигнали от НПО „Ние, Гражданите“ към главния прокурор Сотир Цацаров. В тях са представени и доказателства във връзка именно с тези схеми и цесията на ПИБ със свързаните компании на фирмите TM, Cibole, Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”, но прокуратурата категорично отказва да извърши каквито и да е проверки или действия по отношение на изнесените документи. Всъщност по нито един от сигналите, в които са описани Делян Пеевски или неговия адвокат Александър Ангелов,  действия от прокуратурата не са предприети.

Каква е схемата, описана в иска? С подправени документи с фалшифицирани подписи на служители на ПИБ, с активната подкрепа на УС на БНБ и квесторите на КТБ, въпреки протестите на синдика Мартин Апостолов,  „Еър Пропърти девелопмънт“ ЕООД  е била легитимирана като кредитор и финансовата машинация е станала факт. Това е причината за завеждане на този иск по закона RICO пред окръжния съд на щата Ню Йорк.

ЗАКОНЪТ RICO

Законът RICO е приет в САЩ през 1970 г. като неговата главна цел е да се конфискуват активите на престъпни синдикати, придобити по незаконен начин чрез измами, рекет и друга престъпна дейност, което често е невъзможно в рамките на един обикновен съдебен процес, свързан със серия от конкретни престъпления. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските семейства в САЩ. По този закон съществуват две възможности – едната е в рамките на наказателна процедура като съответната прокуратура заведе искове и по закона RICO. Втората възможност е чрез частен иск от пострадало лице или фирма прокуратурата да търси компенсация за отнетото имущество от престъпен синдикат.

В конкретния случай искът е заведен от името на частни лица, които са претърпели щети от “престъпен синдикат”, който подробно е посочен в документите. Последиците от завеждането на този иск могат да се проявят в няколко посоки. На първо място ощетените могат да поискат осъждането и заплащането на причинените щети от дейността на престъпния синдикат в троен размер. Именно това е направено и в конкретния случай - исковата претенция към момента на завеждане на иска е оценена на 200 милиона долара. В хода на самия процес сумата може да бъде увеличена, като се потърси обезщетение и за пропуснати ползи. 

Тук следва да се отбележи, че в рамките на самия процес по закона RICO е възможна намесата на окръжната прокуратура на Ню Йорк, която да встъпи в процеса и отговорността да се трансформира и в наказателна. По иска, заведен на 27 ноември 2018 г., до момента са извършени някои от процесуалните действия, включително и призоваване на страните по електронен път, което по местното законодателство се приема за редовно призоваване.

Доколкото съм информиран, до момента БНБ, ПИБ, Делян Пеевски и квесторите Светослав Лютов и Елена Костадинчев не са посочили адвокати, които да ги представляват по това дело. Съгласно законът RICO това не е пречка процесът да се развие, включително и съдът да се произнесе. Отговорността в случая е солидарна, което означава, че плащане на сумата от 200 милиона долара (размера на претенцията към този момент) плюс посочените досега разходи от около 100 милиона долара, могат да бъдат потърсени от всеки един от осъдените. 

Интересен момент в хода на процеса RICO е свързан с искането на ищците да бъде приложена процедура по разкриване на действителните лица, които контролират Първа инвестиционна банка и петте фирми на Делян Пеевски. Ако подобно искане бъде допуснато от съда, а едва ли има причина то да не бъде допуснато, тогава на бял свят ще излязат отговори на дълго задавани в България въпроси. Всъщност обстоятелството, че ответниците БНБ, Делян Пеевски, ПИБ и квесторите привидно бездействат е по-скоро опит да се поддържа тезата, че те всъщност нищо не знаят по това дело. 

 

 

КОМЕНТАРИ

От: Ross 20 ноември 2019
Дай Боже американският съд да разбута тоя свинарник с главните свиньи прасеевски ,цацаруууфф и сие.....
От: Лъч светлина 20 ноември 2019
Изглежда написано добре ,достоверно и обнадеждаващо ,но според мен ще се получи както със закона Магнитски!Накрая ще се споразумеят като мафията открадне още пари от нас и ще ги даде на ищците и така ще се потули скандала!Когато си получат парите ,кой го интересува от някаква си справедливост!?
От: potresen 20 ноември 2019
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2vGdh7g
От: Радка 20 ноември 2019
Все дай Боже, ама без ние да участваме, някой да ни оправи кочината!!!Дали ще даде и този път Божето?
От: Dimitar 20 ноември 2019
"Отговорността в случая е солидарна, което означава, че плащане на сумата от 200 милиона долара (размера на претенцията към този момент) плюс посочените досега разходи от около 100 милиона долара, могат да бъдат потърсени от всеки един от осъдените." ДП и компания ще посочат единствения виновен в случая - БНБ. Ама и тази наша Народна банка, какви ги сътвори - те не ги искат парите ама тя насила им ги е дала.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 3

Анкета

СПАЗВАТЕ ЛИ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ?
Не
2 гласували / 66.67%
Да
1 гласували / 33.33%
За кратко
0 гласували / 0%