БОРИС ДЖОНСЪН КЪМ ДОНАЛД ТУСК: ПРЕДПАЗНИЯТ МЕХАНИЗЪМ ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА БРЕКЗИТ

Автор: 5 GmediA 09:09, 20 август 2019

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън написа дълго писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск на тема Брекзит.

Писмото беше публикувано в редица медии, като Ройтерс го препечатва изцяло.

В писмото Борис Джонсън очертава три причини, поради които най-спорния елемент в споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз трябва да отпадне.

Трите причини са извън конкретната политическа реалност, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия беше отхвърлен в три поредни гласувания от парламента в Лондон, казва писмото.

Първата причина за отпадането на предпазния механизъм е, че той е "антидемократичен и несъвместим със суверенността на Обединеното кралство като държава", пише Джонсън, цитиран от БГНЕС.

В обясненията към тази точка премиерът казва, че предпазният механизъм вкарва, потенциално завинаги, Обединеното кралство в международен договор, който обвързва страната с участие в митнически съюз и законодателството на единния пазар на ЕС. Механизмът не дава никаква възможност на Великобритания едностранно да напусне този международен договор, нито възможност на жителите на Северна Ирландия да имат глас за законите, с които ще трябва да се съобразяват.

Втората причина, поради която предпазния механизъм трябва да отпадне, според Борис Джонсън, е неговата несъвместимост с крайната цел на Великобритания за отношенията й с Европейския съюз.

Джонсън обяснява, че Великобритания иска, след като напусне ЕС, сама да пише законите за опазване на околната среда, качеството на продуктите и стандартите на трудовия пазар и те може да са различни от тези на Общността. "Това е смисъла на нашето напускане и даването на възможност да се случи е в основата на бъдещето на нашата демокрация.", се казва в писмото. Предпазният механизъм не позволява това да се случи, като налага на Северна Ирландия правилата на единния пазар, което или ще принуди Великобритания да направи същото, или ще отдалечи Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Третата причина за нуждата предпазния механизъм да отпадне, според Борис Джонсън е, че е станало ясно, че той заплашва да отслаби Споразумението от Разпети петък, с което беше постигнат мира в Северна Ирландия.

Според британския премиер, механизма нарушава деликатния баланс, постигнат с историческия компромис, като премахва контрола на северноирландците над икономическия живот в региона и го дава на външна сила като Европейския съюз.

Като извод от всичко това, Борис Джонсън казва, че и двете страни трябва да се съгласят, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, трябва да отпадне от споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз.

Общо гласували: 6

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 66.67%
Да
2 гласували / 33.33%