МЕЖДУ 100 И 500 ЛЕВА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ПАСПОРТ НА ДОМА СИ

Автор: 5 GmediA 09:37, 20 август 2019
Източник: 5GMedia

Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това, съобщава Нова тв.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева. Съветът на специалистите е домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок – 2022 година.

Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите си, които проверяваме всяка година, малцина са собствениците на апартаменти, които знаят в какво състояние са домовете им.

До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен преглед, за да е ясно колко още живот им остава.

След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметът на общината може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземе парите по съдебен път. Затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.

КОМЕНТАРИ

От: Нагарая 18 септември 2019
Е,дали имате срам!Такива паспотрти не се ли издаваха с акт 16 и 19 след пускане на обекта,това са нормално стари сгради,на които общините трябва да направят ремонт и издадат нови технически паспорти,щом държавата толкова се притеснява за състоянието на жилищните блокове,нека държавата направи ремонтите,ако има нужда и се заплати с държавни пари щом се притесняват за състоянието на домовете ни!Да питам 100 или 500 лева,кой ги прибира в джоба,кое заинтересувано лице на Държавата ще прибере тези пари като месечни доходи за оцеляване на българският народ и не се ли засрамиха вече, за тази цел нямаше ли застраховки?
От: Петрана Ангелова Сайванска 18 септември 2019
Поредното съдиране на кожи от българите ! Гласувайте , скъпи сънародници пак за кожодерите си ! Само не знам , не ви ли омръзна да ви правят на свалени от магарета и да ви го слагат с повод и без повод ? Нищо ли не е в състояние да ви събуди ? Толкова ли затъпяхме , та приемаме всичко това и мълчим ?
От: 18 септември 2019
Помияри!
От: Мирела Октай 18 септември 2019
Безобразие!Народът ни няма хляб на масата си,а Вие паспортизирате за пари какво ли не!Остана да броите и крачките ни,сложете ни крачкомери и тях паспортизирайте! ААА, и въздухът,който дишаме - почвайте да го мерите и него !! Срам и позор! Това си е геноци - както и да го погледнеш!!
От: Даниела Тодорова 18 септември 2019
То, лаком гъз наяждане няма ! Но махане има - време е да се замисл

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 73

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
42 гласували / 57.53%
Борислав Игнатов
14 гласували / 19.18%
Борис Бонев
14 гласували / 19.18%