МИНИСТЪР ДИМОВ СЪОБЩИ ЗА ПОВИШЕНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА ЗАРАДИ ПОЖАРИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:01, 20 август 2019
Източник: бТВ

В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”, заяви министърът на околната среда Нено Димов пред бТВ и уточни, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни утре.
Димов отбеляза, че „мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички. „Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи”, заяви министърът.
„Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето”, заяви Нено Димов.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират

Само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, отбеляза министър Димов, което е много малък брой, но той го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година.

Що се отнася до пожара до магистрала „Струма”, става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Министърът коментира и последствията от чумата по прасетата. „Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни – далеч от вододайни зон и и без високи подпочвени води”, заяви Димов, която отбеляза, че в този процес е изключително важен и последващият контрол.

КОМЕНТАРИ

От: димов ненчо 18 септември 2019
Българи, този делянпеевски и сарайски слуга иваксаджия, някога беше "виден" СеДеСар и костовист! Колко ниско може да падне човек от алчност за пари и власт, нали?
От: bobacko 18 септември 2019
А милионите, които отпускате за мобилните инсенератори къде са, та се налага загробване? А, да. След управлението на ГРОБ, всичко се загробва а кинтите изчезват.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 73

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
42 гласували / 57.53%
Борислав Игнатов
14 гласували / 19.18%
Борис Бонев
14 гласували / 19.18%