НА 40-ТО МЯСТО В СВЕТА СМЕ ПО ПАЗАР НА ТРУДА, КАЧЕСТВОТО НА ПЪТИЩАТА У НАС НИ НАРЕЖДА НА 102-РО

Автор: 5 GmediA 08:54, 9 октомври 2019

България се изкачва две позиции по-нагоре, до 49-то място, в световната класация по конкурентоспособност от общо 141 изследвани държави. Това пише в новия Доклад за глобалната конкурентоспособност /Издание 2019 година/ на Световния икономически форум, съобщава Центърът за икономическо развитие /ЦИР/, партньор в България на Световния икономически форум.

Сравнително близо до България са Естония /31-во място/, Чехия /32-ро място/, Словения /35-то място/, Полша /37-мо място/, Литва /39-то място/, Латвия /41-во място/, Словакия /42-ро място/, Унгария /47-мо място/ и Румъния /51-во място/. Страни като Гърция, Турция, Сърбия, Македония са по-назад в класацията.

Първите три страни в тазгодишната класация са Сингапур, Съединените щати и Хонконг. От Европейския съюз най-напред е Нидерландия, която заема четвърто място, съобщи БТА.

Най-доброто класиране на България е при фактора "Внедряване на информационни и комуникационни технологии" - 30-о място. Следват "Пазар на труда" - 40-о място, и "Макроикономическата стабилност" - 43-то място.

Назад сме по "Качество на пътищата" - 102-ро място, както и при "Лесно наемане на квалифицирани работници". Там България е на 116-о място.

България е включена в класацията за първи път през 1999 година. Докладът се публикува редовно от 1979 година.

Методологията включва общо 98 показателя, обединени в 12 групи фактори. Всеки показател е оценен по скала от 0 до 100.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 18 октомври 2019
Не е вярна тази статистика!Слушайте дон Паталогезе и пълнейте ,според него сме най- добрата страна за чужди инвестиции и по качество на магистрали и по каквото се сетите!Нищо ,че от две думи казва шест лъжи,а започна да ми прилича на неадекватен и луд който си мисли че му вярваме на паталогичните лъжи!Той самият не си вярва ,ама си мисли ,че ние сме все още същите дебили и като имат цялата пропагандна власт ще ни промият мозъците и ще им вярваме!България не вярва на сикаджии- рекетьори ,измамници и продажници!Лоясала паталогия ето това за мен е този!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 23

Анкета

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ СМЕТОСЪБИРАНЕТО В СОФИЯ?
Не
19 гласували / 82.61%
Да
4 гласували / 17.39%