МИНИСТЪР БАНОВ: ОКОЛО 30 000 ЛЕВА Е ГЛОБАТА ЗА НАДУПЧЕНАТА ФАСАДА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Автор: 5 GmediA 11:38, 25 май 2020
Източник: 5GMedia

Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици - около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, заяви министърът на културата Боил Банов пред бТВ.

Никой с нищо не се е съобразил, получихме обяснения, които преценяваме като нелепи, добави той

По фасадата на сградата, която е паметник на културата, се появиха дупки за поставяне на нови климатици, сигнализираха през април граждани. Тогава от Алма матер обясниха, че ремонтните дейности са част от ежегодно изготвян план за поддръжка на сградите паметници на културата, стопанисвани от вуза, сред които и Ректоратът.

Банов не каза чий е подписа на решението за подмяна на климатични инсталации:
"Не знам подписа на кого е, не мога да оправдая в тази ситуация никого, не може толкова години да се призовава да се пази културното наследство и една от най-високите институции да направи такова нещо, затова ще бъдат наказани, за да се получи ясен сигнал. Може и да ни оборят в съда, но сме се постарали много сериозно, това е рецидив, има подобни случаи и в други обекти в страната. Подходът е същият – преценяват, че трябва да направят някакви промени и ги правят, без да се съобразяват със Закона за културното наследство".

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус. „До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни“, каза Банов.

Според него идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги е логична: „Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави. За съжаление, като човек, който разбира малко от икономика, трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономиката“.

Общо гласували: 37

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
19 гласували / 51.35%
Да
18 гласували / 48.65%
Не ме интересува
0 гласували / 0%