ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ЕДВА ОКОЛО 20% ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 ИМАТ НЯКАКВИ СИМПТОМИ

Автор: 5 GmediA 08:14, 30 юни 2020
Източник: Министерски съвет

Повечето тестове за коронавирус, които се правят в момента, се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Главният здравен инспектор изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуска създаването на масирани отделни огнища с много заразени.

Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Този, който спазва мерките, спазва и трите „Д“-та, но този, който не спазва, не спазва нищо и тук идва контролът. Ще налагаме глоби докато ги научим да се държат както трябва“, посочи Кунчев.

По думите му е важно да се осигури имунизиране на рисковите групи за предстоящи вируси. Предвиден е ръст в броя на безплатните ваксини“, каза доц. Кунчев.

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%