САЩ ИЗКУПИХА СВЕТОВНИТЕ ЗАПАЗИ ОТ РЕМДЕЗИВИР - ЛЕКАРСТВОТО СРЕЩУ COVID-19

Автор: 5 GmediA 10:58, 1 юли 2020
Източник: Ройтерс

Никоя друга държава няма да може да закупи лекарството, което може да помогне за лечение от COVID-19, поне през следващите три месеца, пише в. „Гардиън”.

САЩ закупиха почти всички запаси за следващите три месеца на едно от двете лекарства, доказано, че действат срещу Covid-19, като не оставят нищо за Великобритания, Европа или останалия свят.

Експертите и компаниите са обезпокоени, както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина. Администрацията на Тръмп обаче вече показа, че е готова да надмине и надмогне всички други страни, за да осигури медицинските доставки, от които се нуждае за САЩ.

„Те имат достъп до по-голямата част от доставката на това лекарство, така че за Европа няма нищо“, заяви д-р Андрю Хил, старши научен сътрудник в университета в Ливърпул.

Remdesivir, първото лекарство, одобрено от лицензиращите власти в САЩ за лечение на Covid-19, е направено от Gilead и е доказано, че помага на хората да се възстановят по-бързо от болестта. Първите 140 000 дози, доставени за изпитания по целия свят, са били използвани. Администрацията на Тръмп вече е закупила над 500 000 дози, което е цялото производство на Gilead за юли и 90% за август и септември.

„Президентът Тръмп направи невероятна сделка, за да гарантира на американците достъп до първата разрешена терапия за COVID-19“, заяви американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките ресурси Алекс Азар. „Доколкото е възможно, ние искаме да гарантираме, че всеки американски пациент, който се нуждае от „Ремдезивир” ще може да го получи. Администрацията на Тръмп прави всичко възможно, за да научи повече за животоспасяващите терапии за коронавируса и да осигури достъп до тях за американския народ”, добави Азар.

Лекарството, което е изобретено за лечение на Ебола е патентовано от „Gilead”, което означава, че никоя друга компания в развитите страни не може да го произвежда. Цената на курс за лечение е около 3200 долара, според изявлението на американското правителство.

Сделката беше обявена, след като стана ясно, че пандемията в САЩ е извън контрол. Антъни Фаучи – водещият експерт по обществено здраве в страната и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви официално, че САЩ вървят назад в борбата с пандемията.

"Ние вървим в грешна посока", каза Фочи. Миналата седмица САЩ видя нов дневен рекорд за 40 000 нови случая на коронавирус за един ден. „Не бих се изненадал, ако отидем до 100 000 на ден, ако това не се обърне“, каза той. Той не можеше да предостави приблизителна смъртност, но каза: "Това ще бъде много смущаващо, гарантирам ви.

Изкупуването на световната доставка на ремдезивир не е просто реакция на нарастващото разпространение и броя на смъртните случаи. САЩ заеха позиция „Америка е първа“ през цялата световна пандемия, пише "Гардиън".

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%