COVID-19: КОИ ДЪРЖАВИ ВЪВЕДОХА ОГРАНИЧЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ?

Автор: 5 GmediA 09:00, 15 юли 2020

Високият ръст на заразени с коронавирус в България наложи редица държави да въведат ограничения спрямо българските граждани.

От днес българите, които влизат в Унгария, ще подлежат на медицински преглед на границата, както и ще им бъде налагана 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

От 15 юли влизат в сила и новите правила за пътуване в Гърция. Влизането в южната ни съседка ще  се осъществява единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

Гърция увери, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

Страната ни остана и в „червения списък“ за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на Норвегия, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

Финландия удължи граничните ограничения за българи до 11 август.

Австрийските власти забраняват пътническите полети от България и още 9 страни от 15 до 31 юли заради разпространението на коронавируса.

Български граждани, които влязат в Австрия, подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването.

Преди няколко дни и властите в Литва препоръчаха 14-дневна карантина спрямо пристигащите от България български и чуждестранни граждани.

Министерство на външните работи публикува интерактивна карта, с помощта на която всеки, планиращ пътуване български гражданин може да се запознае с условията в различните държави. 

https://www.mfa.bg/bg/covid19map

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%