ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАХА В ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ

Автор: 5 GmediA 09:32, 15 юли 2020
Източник: Дир.бг

Хиляди протестираха в 18 български града и сред националните общности в Берлин, Виена и Лондон. В шестия ден на протестите хората отново искат оставките на правителството и главния прокурор, но изразяват и възмущение от внушението, че действията им са платени или инспирирани от олигарха Васил Божков, който се укрива в Дубай, пише „Свободна Европа“.

ВАСИЛ БОЖКОВ: СЪЗДАВАМ “ЩАБ НА ПРОТЕСТА”, МАЛКО ДА ГИ ОБЕДИНА, ЧЕ ВСЯК’ВИ ЛУМПЕНИ И ВСЕКИ ИСКА ДА ГО ЯХНЕ

В сряда протестите обхванаха София, Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин, Дупница и Ямбол. В София, освен черни знамена, се появи и голям транспарант, на който пише "Мутрите вън". Участниците  скандираха "Оставка" и "Мафия".

По-рано през деня специализираната прокуратура публикува стенограми и аудио записи от разговори на бизнесмена Божков, журналиста Огнян Стефанов и мъж, за когото според ДАНС „има вероятност“ да е депутатът от БСП Александър Паунов. Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева огласените СРС-та показват, че целта е „да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства“.

ОГНЯН СТЕФАНОВ: ПОЗНАТИ И НЕПОЗНАТИ МИ ЗВЪНЯТ И МЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ ЩЕ БЪДА АРЕСТУВАН ВСЕКИ МОМЕНТ
ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА НОВО ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ БОЖКОВ, ПО КОЕТО ГО ГРОЗИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР
ГОВОРИТЕЛЯТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР: КАМПАНИЯТА СРЕЩУ ПРОКУРАТУРАТА СЕ ФИНАНСИРА С ОТКРАДНАТИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

Сред плакатите в сряда имаше и такива, които са косвена реплика към твърденията на прокуратурата и реакция към среди, които се опитват да се присъединят към протеста: "Гешев е позор! Оставка!", "Мразя корупцията повече от големите групи хора", "Плащат ми от чекмеджето" (препратка към снимките от спалнята на премиера, които показват пари и злато в нощносто му шкафче), "БГ прокуратурата - кофти порно", "Мая, не се присламчвай!" (за бившата кандидатка на левицата за кмет на София Мая Манолова), "Аз не съм божковист, аз не съм радевист, аз съм просто човек", "БСП, ДПС, Божков, Слави, Мая, Цветанов, не се опитвайте да ни яхвате, и вас не ви щем", "Мая и БЕСЕПЕеевски, вие не сте промяна!", "Черепите и голите глави - вън!".

Виждаха се също карикатури на министъра на правосъдието, на главния прокурор Иван Гешев и на депутата от ДПС Делян Пеевски, отбелязва изданието.

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%