ИМА ЛИ БЪЛГАРСКА СЛЕДА ОКОЛО ЕКСПЛОЗИЯТА В ЛИВАНСКАТА СТОЛИЦА БЕЙРУТ?

Автор: 5 GmediA 07:46, 7 август 2020
Източник: Корабът Росус на пристанище "Варна"

Българската компания Briar Wood Corporation е собственик на кораба, превозващ амониева селитра, който избухна на пристанище Бейрут преди два дни и донесе разруха в ливанската столица. Това заяви председателят на един от руските морски съюзи Николай Суханов, цитиран от РИА Новости.

Суханов поясни, че корабът „Росус“ пътува под молдовския флаг. В ситуация като тази, истинският собственик може да бъде много труден за намиране и в повечето случаи документите се изготвят по начин, по който собственикът не може да носи отговорност.

Справка от вестник "24 часа" показва, че в българския регистър няма такава фирма. Съдът обаче е изоставен във водите на Бейрут от години, така че компанията може да не съществува днес.

Снимки, които се въртят в мрежата, показват “Росус” край бреговете на Варна през 2010 г.

Появи се и друга възможна българска връзка. Справка на “24 часа” показа, че вписана в международните регистри като собственик на кораба остава базираната в Бургас компания “Интерфлийт шипмениджмънт”. Тя отговаря за плавателния съд до май 2012 г. (позиция на собственика - в карето долу). Корабът “Росус” е посетил пристанище Варна през август 2012 г., но вече не е под български мениджмънт, стана ясно от отговор на транспортното министерство до “24 часа”.

До българската следа се стигна, след като за първи път стана ясно, че корабът е собственост на руснак. През 2013 г. той транспортира нитрат от Батуми до Мозамбик, но се наложи да спре поради авария в Ливан.

Властите спряха кораба да напусне пристанището, защото не си платил таксите. Собственикът Игор Грешучкин обяви фалит и изостави екипажа от руснаци и украинци. Моряците бяха в Бейрут повече от година, където изпаднаха в беда без храна и пари. В момента Грешучкин живее в Кипър.

Как и кога съдът стана собственост на българската компания, не е ясно. Повече от 6 години амониев нитрат от кораба се съхранява на пристанището в Бейрут. Властите смятат, че не са спазени мерки за безопасност и преди месеци имаше предписание, че товарът е изключително опасен и трябва да бъде преместен.

На 4 август 2750 тона амониева селитра избухна и при експлозия загинаха стотици. Повече от 5000 са ранени. Поне 300 000 души в Бейрут се оценяват като бездомни. Все още не е ясен броят на смъртните случаи, който непрекъснато нараства.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%