СКАНДАЛ: ТОАЛЕТНИТЕ В ГРАДИНКАТА "КРИСТАЛ" СТРУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЛУКСОЗЕН АПАРТАМЕНТ

Автор: 5 GmediA 17:28, 7 август 2020
Източник: Снимка: „Toilitech“

Групата „Спаси София“ предизвика „тоалетен скандал“, след като съобщи цените на новите нужници в столичната градинка „Кристал“, а Би Ти Ви излъчи репортаж, от който се вижда, че новоинсталираните тоалетни в градинката пред „Кристал“ не работят. Стойността им е впечатляваща – 9400 евро на квадратен метър в „Кристал“ и 13000 евро на кв. м на вече функциониращите тоалетни в парка пред НДК.

Има и още една локация в София, където са поставени тоалетни от този вид – в парк „Възраждане“. И на трите места са инсталирани продукти на италианската фирма PTMatic и марката „Toilitech“, която произвежда „TCAB Seriе“ – автоматични и самопочистващи се външни тоалетни със смарт технология. Това са единствените в света публични отходни места, които разполагат с възможността автоматично да почистват тоалетната чиния след всяко ползване, да измиват вътрешната и външната част на чинията след ползване, и да изсушават горната ѝ част. Системата разполага с индикатор, който показва дали тоалетната е заета, вратите се отварят автоматично с електрическо задвижване. След всяко посещение тоалетната сама измива стените, мивката и пода с дюзи с високо налягане чрез впръскване на големи дози дезинфектант.

От групата „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев е общински съветник, се обръщат от страницата си във Фейсбук към кмета на града:

„Йорданка Фандъкова, нямаме нищо против да сте публика на семинарите на ГЕРБ, но софиянци не са ви избрали да бъдете публика при изразходването на обществените средства в Столичната община. Дължите много обяснения пред гражданите: Това пазарни цени ли са? Как е възможно строителството на монолитна сграда да е десетки пъти по-евтино от метален контейнер с тоалетна чиния? Защо след като профукахте толкова много пари закупеното не работи? Кой в Столичната община ще поеме отговорност за поредния управленски провал?”.

 

 

 
Потърсихме информация за цените на високотехнологичните тоалетни на „Toilitech“ в интернет. Оказа се, че този тип съоъжения са инсталирани на много места в цял свят. През август 2019 г. „TCAB Seriе“ са поставени в Лос Анджелис. Градската управа в калифорнийския град плаща 182 хил. долара за тоалетна със същия размер като тази в градинката „Кристал“. През 2017 г. градският съвет на Монреал одобрява инсталирането на 12 тоалетни от този тип на цена от 300 хиляди канадски долара всяка. „Toilitech“ са доставили устройствата в редица градове на Европа и постепенно стават основен доставчик за градските общини не само на Стария континент. Само в Париж има над 400 високотехнологични самопочистващи се тоалетни.

Не е ясно как се извършва поддръжката на закупените високотехнологични устройства в Столична община. Технологията изисква наличие на специалисти, които да осъществяват сервиза ѝ.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%