НАПРЕЖЕНИЕ В ЕГЕЙСКО МОРЕ: ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА ГЪРЦИЯ СА ПРИВЕДЕНИ В БОЙНА ГОТОВНОСТ

Автор: 5 GmediA 15:26, 10 август 2020
Източник: БГНЕС

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за 10-11 август със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, специализиран в темите за отбраната.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските бяха отменени, а военните повикани в техните части. Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница при Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек, съобщава ТАСС.

Гръцките официални власти, според обичайната си практика, нито отричат, нито потвърждават новината.

В същото време, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води. Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море.

Турция обяви, че военните учения ще започнат на 10 август в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на споразумение между Гърция и Египет за частично ограничаване на изключителните икономически зони (ИИЗ).

Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският изследователски съд „Орудж Рейс“ и придружаващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се тълкува като знак, че искат да скрият възможния му маршрут, въпреки че военноморските сили разполагат със средства за проследяване на движението на турските кораби.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%