ЦЕНИТЕ НА ВИЛИТЕ В ДУБАЙ СЕ СРИНАХА ДО НАЙ-НИСКАТА СИ ТОЧКА ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЕ

Автор: 5 GmediA 07:47, 14 септември 2020
Източник: Getty Images

През последните 3 месеца цените на жилищата в Дубай се сринаха до най-ниските си нива за десетилетие. Това сочат нови данни от базираната в ОАЕ компания за недвижими имоти Cavendish Maxwell, пише Мansion global. 

Средната цена на еднофамилните жилища падна с 24% през последната година до 1,82 милиона AED (495 500 щатски долара), ниво, което не се наблюдава от повече от 11 години въпреки глобалната рецесия и регионалните икономически сривове през последното десетилетие, според данни на уебсайта Monitor Monitor.

Средната къща, наричана на местно ниво вила, сега се търгува за по-малко, отколкото през най-мрачните дни на световната финансова криза и последващата криза, която най-силно удари Дубай през 2010-11. Освен това е по-ниска и от всяка стойност и при срива на цените на петрола през 2015 г., според Property Monitor.

Само през юни средната цена на жилищата - включително еднофамилни къщи и апартаменти - е спаднала с над 15% в сравнение с преди година, се казва в доклад на Cavendish Maxwell от четвъртък.

Докато икономиката на Дубай остава относително силна, задвижвана от близо 8 милиона чуждестранни емигранти, които живеят и работят в града, непрекъснатото строителство създаде изобилие от жилища, което не позволява на домашните ценности да се оценят повече от десетилетие. 

Огромните, майсторски планирани общности, осеяни с имения, са най-силно засегнати от ценовата криза. 

На известния изкуствен остров, известен като Палм Джумейра, цените са спаднали с 14% през последната година. Анализ за процъфтяващата "Дубай Марина", която гледа към пристанище на луксозни яхти, отбелязва, че средните цени на жилищата са спаднали с 13,5% от юни 2018 г.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%