НОВ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА В МРЕЖАТА, НЕДОВОЛНИ ВЕЩАЯТ НА ИНТЕРНЕТ БЪДЕЩЕ НА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Автор: 5Gmedia , 10:52, 27 март 2019

 Европейският парламент прие окончателно прие Директивата за авторското право. Гласуването на 26 март беше драматично, заради голямата съпротива към този закон, в крайна сметка, той беше приет с  348 евродепутатски гласа „за“, срещу 274 „против“. Предложението за премахване на най-противоречивата клауза в закона - известна като член 13 или „филтър за съдържание“ - беше отхвърлено само с пет гласа. Предстои Директивата да влезе в законодателството на всички държави-членки на ЕС. Те ще имат на разположение 2 години, за да я въведат.

Големите технологични компании приеха, буквално с гняв, узаконяването на новите правила. Според техно- гигантите,  измененията ще бъдат изключително скъпи за тях, но най-вече ще ограничат свободата на словото в мрежата.

Промените са по същността си са цензура в мрежата – реагираха интернет-активисти.

Защитниците на директивата казват, обаче, че тя ще отхвърли сегашния дисбаланс между американските технологични гиганти и европейските създатели на съдържание.

И най-важното - ще даде възможност на притежателите на авторски права да получат справедлив дял от печалбите на интернет платформите.

Критиците контрират -  законът е неясен и ще ограничи обмена на съдържание в интернет, задушавайки иновациите и свободата на словото.

Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи вчера, че законът ще "сложи края на съществуващия дигитален Див Запад и ще установят модерни правила". 

КАКВО СЕ ПРОМЕНЯ С НОВАТА ДИРЕКТИВА

Най-противоречивите клаузи в Директивата за авторското право са член 11 или „данък върху линковете“ и член 13 или „филтър за качване“.

Член 11 позволява на издателите да таксуват платформи като Google News, когато показват откъси от новини.

 „Филтрите“ по чл. 13 – това е новото задължение на големите платформи да сканират  цялото потребителско съдържание, преди то да бъде качено на сайтовете и да премахнат материали, защитени от авторски права. Така член 13 трябва да въведе по-високи изисквания към платформите като YouTube да попречат на потребителите да качват съдържание, защитено с авторски права. You Tube ще бъдат задължавани да премахват незаконното съдържание от каналите си чрез автоматизирани филтри.

Google News е сред най-засегнатите след приемането на Директивата. Според новите правила сайтът ще е длъжен да заплаща на авторите, издателите и медиите за използването на части от тяхното съдържание.

Новият закон "ще доведе до легална несигурност и ще засегне европейските творчески и дигитални индустрии", посочи в свое изявление Google.

ПРОТЕСТИТЕ

Въпреки протестите и уличните демонстрации,  двата параграфа бяха приети.

Припомняме, че в  дните преди гласуването вчера, се проведоха шествия  и медийни кампании в Германия, Австрия, Полша и Португалия. Протестът в Германия беше под мотото: „Спосете интернет“ и изведе на улицата хиляди.

Повече от пет милиона души в Европа подписаха петиция, призоваваща за премахване на член 13.

ПОСЛЕДИЦИТЕ

Законът е съсредоточен главно върху услуги като Google Search и Google News, които показват откъси от новинарски статии.

Google заяви, цитиран от CNN, че ако даден вестник избере да таксува лицензи за своя материал, той ще бъде принуден да премахне съдържанието, което показва в търсенето и да затвори Google News.

Подобен "данък за линковете" е вече въвеждан както в Германия, така и в Испания, като и в двата случая се е провалил, припомня Bloomberg.

Още повече и изискванията за повсеместен мониторинг вече са забранени от Закона за електронна търговия на ЕС, поради риска автократичните правителства да използват тази технология, за да ограничават свободата на словото.

"Мисля, че крайният резултат ще бъде интернет да се превърне в нещо като кабелна телевизия", коментира пред AFP Юлия Реда, германска евродепутатка от пиратската партия. Германия най-остро се противопостави на реформите в глобалната мрежа, а след приемането на Директивата, Реда е категорична: „Това е мрачен ден за свободата на интернет“.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%