ПРЕМИЕРЪТ ЗАЕВ: УНИКАЛНОСТТА НА МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК И ИДЕНТИЧНОСТ Е БЕЗСПОРЕН ФАКТ

Автор: 5 GmediA 15:15, 18 септември 2020

„Ние сме съюзници в НАТО с България, имаме общи задължения и дълг да подобряваме добросъседските отношения и взаимното сътрудничество. Правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности. Уникалността на македонския език и идентичност е безспорен факт. Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония и в ООН. Твърдения и изявления, които носят вреда, не водят до истинско приятелство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите и от взаимното уважение. Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока“. Това каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция.

По въпроса взе отношение и германският посланик Анке Холщайн в интервю за Радио Свободна Европа. Според нея, двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка и в съществен интерес за България е да не се блокира процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

Коментирайки българския меморандум, изпратен до страните-членки на ЕС, Холщайн подчерта, че по нейно мнение Германия и други страни-членки на ЕС смятат, че двустранните въпроси не трябва да стават част от преговорната рамка и че тези въпроси трябва да се решават само двустранно.

„България винаги е била силен поддръжник на европейското движение на региона, включително на Северна Македония. В основен интерес на България е да не блокира процеса на разширяване на Европейския съюз в региона“, подчерта германският посланик.

 

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%