АКО УЧЕНИК Е БЕЗ МАСКА, ГЛОБЯВАТ ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО

Автор: 5 GmediA 16:11, 18 септември 2020

Може ли COVID-19 да се предава чрез храната и какъв ще бъде контролът в кухните на училищата и детските градини?

Според новите изисквания на МОН и РЗИ, кухненският персонал задължително трябва да бъде с ръкавици, специално облекло, маска или шлем. Предвидени са санкции за нарушители на ковид-мерките – ще се инспектира целият персонал в учебните заведения.

За физически лица глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение, тя ще бъде между 1000 и 2000 лв. За юридически – глоба между 500 и 2000 лв., при повторно нарушение санкцията ще бъде между 2000 и 5000 лв.

Ако ученик е без маска, ще се налагат санкции на директора на съответното училище. При повторно нарушение ще има и по-сериозни санкции за самото учебно заведение, предава бТВ. В момента и в училищата, и в детските градини текат проверки на БАБХ и РЗИ за спазване на противоепидемичните мерки.

COVID-19 e термолабилен и при топлинна обработка не се очаква наличието му в приготвена храна. Така д-р Десислава Драганчева от СРЗИ обясни пред бТВ защо от Инспекцията не са взели проби от храната в 88 ДГ, където имаше 3 случая на заразени и то в кухнята.

Д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните посочи, че за момента няма данни в световен мащаб COVID-19 да се предава по храната. По думите му не е необходимо пакетираната храна да се дезинфекцира.  

Проучванията показват, че новият коронавирус е устойчив на температура до 70 градуса по Целзий. През последните три месеца БАБХ са направили над 12 хил. проверки на обекти за спазването на противоепидемичните мерки. 1735 са написаните предписания, 47 са наложените актове.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%