ЕВРОПА ЗАТЯГА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОВИД-19, А УХАН ОТНОВО Е ОТВОРЕН ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ПОЛЕТИ

Автор: 5 GmediA 17:39, 18 септември 2020

Пандемията не стихва, напротив, и светът се готви за повторно въвеждане на строги мерки, с които да се ограничи разпространението на Covid–19. Броячът на университета "Джон Хопкинс” показва, че заразените в световен мащаб вече са 30 милиона. 

- Чехия отчете абсолютен черен рекорд от началото на пандемията -  3000 нови случая само за едно денонощие. 

В Северна Македония над 10% от тестовете са положителни, като за последните 24 часа са установени 186 заразени при само 1674 изследвания.

- Великобритания ограничава публичните събирания, а  Франция се готви да въведе  по-строги мерки в големите градове. 

- Испания също се готви за затягане на ограниченията само три месеца след приключване на карантината в страната. Най-много са болните в столицата Мадрид, като за последните две седмици заразените са 659 на 100 хилади жители. На този етап се предвижда карантина само в най-засегнатите квартали в столицата. От 500 легла в отделенията за интензивно лечение в държавните болници в Мадрид, 400 са заети  от пациенти с Covid. Очаква се разширяване на този капацитет до над 900.

Китайският град Ухан, откъдето тръгна Covid, отвори за международни полети осем месеца след спирането им. Китай беше забранена зона дълго време, но засега страната смята, че е овладяла заразата.

Европейският съюз сключи сделка за предварителното закупуване на 300 милиона дози от все още неодобрената ваксина срещу Covid -19, разработена от Sanofi и GSK. Това е втора подобна сделка за осигуряване на  ваксина срещу вируса и беше обявена в Туитър от здравния комисар на ЕС Стела Кириакидес. Тя каза, че това е "поредната стъпка към предоставянето на безопасна и устойчива стратегия за излизане от кризата". Преди това ЕС сключи сделка с Astra Zeneca за до 400 милиона ваксини, които компанията разработва в сътрудничество с Оксфордския университет.

Френската компания Sanofi и GSK от Обединеното кралство се съюзиха в името на производството на ваксина на основата на рекомбинантен протеин. Те се надяват да получат одобрението на регулаторите през следващата година. В замяна  Европейската комисия ще финансира част от предварителните разходи, които са необходими на производителите на ваксината, предава Ройтерс.

 

Източник: Сега.бг

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%