ЗАДЪРЖАНИТЕ ОТ "ДУНАРИТ" ОСТАВАТ В АРЕСТА, СПЕЦСЪДЪТ НЕ ВЗЕ ПОД ВНИМАНИЕ ЕКСПЕРТИЗА ЗА НЕВАЛИДНОСТ НА ПОДПИСИТЕ ИМ

Автор: 5Gmedia , 16:38, 28 март 2019

Специализираният съд остави в ареста Никола Киров – финансов  директор на „Дунарит“, Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков и Васил Шуманов, служители в оръжейната фирма. Петимата са вече четвърти месец зад решетките по обвинение за пране на пари.

По свидетелство на главния и единствен засега свидетел на прокуратурата по делото КТБ - Бисер Лазов, петимата са били  доверени хора на избягалия в Белград банкер Цветан Василев. Според прокуратурата те са получили от бившия шеф на КТБ 2,5 млн. лв. под формата на коледни бонуси, разпределени в торбички за подаръци, след което изпраните пари върнали обратно на Василев.

Бисер Лазов е представил ордери с техни подписи, които прокуратурата ползва като доказателствен материал.

Днес на делото стана ясно, че тричленният състав на спецсъда не е взел под внимание експертиза, изготвена от компетентно лице и законово заверена като достоверна, в която се посочва, че подписите на задържаните са от много стари документи.

Според експертизата и защитниците на арестуваните служители на „Дунарит“,  това са подписи върху документи за получени заплати от времето преди деноминацията на лева, т.е. не става дума за 2 500 000  получени лева, а за 2 500 лв. – които са всъщност общата сума на заплатите на петима души, а не на всеки поотделно.

Докато твърденията на Бисер Лазов са, че това били  подписи от 2014 година, от времето непосредствено преди затварянето на банката КТБ.

Защитата обаче представи документи от този период на 2014 г., от които се вижда, че задържаните са се подписвали по друг начин, а един от тях изцяло е сменил подписа си.

Тезата на адвокатите е, че обвинението съшива документи от едни години с подписи от десетилетие преди това.

Постоянното задържане на петимата от „Дунарит“ беше подписано от двама от съдиите, а третият постави маркер „особено мнение“.

Докато течеше днес делото в сградата на специализирания съд на ул. „Черковна“ в София, отвън група работници от „Дунарит“ протестираха с искане за освобождаването на колегите им и осигуряване на спокойна работа на оръжейната фирма.

Майките и съпругите на задържаните споделиха за 5GMedia, че са създали комитет, от името на който са разпратили писма до десетки български  и европейски институции, с икане за  справедлив процес.

Според тях и според служителите на „Дунарит“ , обвиненията са скалъпени, а истинската цел е изземването на частната фирма от сегашния й собственик Емилиян Гебрев и овладяване на печелившия му оръжеен бизнес от „правилните“ хора.

Както 5GMedia писа по-рано днес, екипи на жандармерията се опитаха да попречи на протестиращите работници да се доближат до сградата на спецсъда, но в крайна сметка те бяха допуснати до двора на институцията.

Делото съвпадна и с изненадващата акция на ДАНС и специализираната поркуратура в КИНТЕКС. Както ви информирахме, рано тази сутрин екипи от двете служби влязоха в държавната компания за търговия с оръжие и, според официалното съобщение на прокуратурата, извършват следствени действия, обиски,  изземат се документи и се претърсват помещения. Образувано е и досъдебното производство от 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК).

По неофициална информация разследващите проверяват договори, сключени между дружеството и фирмата "Емко" ЕООД. Неин собственик е бизнесменът Емилиян Гебрев, бивш дългогодишен служител на "Кинтекс".

„Акцията на ДАНС и спецпрокуратурата в КИНТЕКС днес, е с две цели – отвличане на вниманието от скандала „апартаментгейт“ и второ: скалъпване на „нещо“, което да оправдае атаките срещу оръжейните фирми „Дунарит“ и „ЕМКО“, които отдавна са интерес на мощни апетити за притежание.“  Това каза специално за 5GMedia източник от ръководството на ЕМКО.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%