BBC: „ДЪЛГОСРОЧНИ РИСКОВЕ ЗА СИГУРНОСТТА“ ОТ HUAWEI"

Автор: 5 GmediA 19:02, 28 март 2019
Източник: Архив

Китайската компания Huawei е силно критикувана в доклад на Националния център за киберсигурност на Великобритания, наблюдаващ сигурността на продуктите на технологичния гигант продавани на Острова.  Докладът казва, че можед а се разчита само на  " ограничена гаранция, че дългосрочните рискове за сигурността могат да бъдат ограничавани в продуктите на Huawei, което в момента се използва във Великобритания“, съобщава BBC. Докладът изразява „дълбоко разочарование“ от неуспеха на компанията да се справи с идентифицирани по-рано проблеми.

Huawei доставя устройства за телекомуникационни компании, опериращи във Великобритания и този доклад предшества решението на Великобритания дали да позволи на компанията да изгради 5G мрежи от следващо поколение.      

САЩ провеждат кампания за отхвърлянето на Huawei, твърдейки, че  компанията представлява риск за националната сигурност. В последния  доклад не се твърди, че компанията умишлено оставя вратички или допуска целенасочено шпионаж в името на китайската държава. По-скоро обвинението е, че лошите практики на компанията създават уязвимости, които от своя страна представляват рискове за сигурността.Експертите твърдят, че чрез строга система за контрол тези рискове могат да бъдат смекчени и управлявани.

Но докладът описва "значителни технически проблеми в инженерните процеси на Huawei". Той също така казва, че подходът на Huawei към разработването на софтуер носи "значително увеличение на риска за британските оператори". Но докладът казва също, че настоящите системи за контрол „могат само да осигурят ограничени гаранции, че всички рискове за британската национална сигурност от участието на Huawei в ключови мрежи в Обединеното кралство могат да бъдат намалени в дългосрочен план".

Устройствата на Huawei често са по-евтини от конкурентните, но с това идва и опасението, че бизнес моделът, подчинен на бързото развитие на компанията, може да доведе до небрежност в производството. И тъй като компанията предлага различни продукти на различни клиенти, за служителите по сигурността е трудно да потвърдят, че всичкото оборудване покрива един и същи стандарт.

От 2010 г., когато Huawei стартира партньорство първо с BT,а след това и с други доставчици на телекомуникационни услуги, за доставка на оборудване в телекомуникационната инфраструктура на Обединеното кралство, Центърът за оценка на киберсигурността на Huawei (HCSEC), известен като "клетка", проверява внедрения хардуер и софтуер. През 2014 г. беше създаден съвет, начело с  ръководителя на Националния център за киберсигурност Киарън Мартин, който да наблюдава работата на HCSEC. Други представители на правителството, както и представители на Huawei и на компании, които използват оборудването на Huawei, също участват в надзорния съвет.

В миналогодишният доклад също бяха изразени опасения, но тази година докладът на надзорния съвет е изключително критичен към неуспеха на компанията да се справи с идентифицираните проблеми.

Huawei заяви, че ще инвестира значителни суми в справянето с проблемите през следващите три до пет години. Въпреки това е видно, че  властите не са убедени, че е разработен надежден план за това. "Няма съществен напредък, постигнат от Huawei в отстраняването на проблемите, докладвани миналата година", се казва в доклада.

Това поражда загриженост за бъдещето, според надзорния съвет. "Ще бъде трудно да се оцени и ограничи риска, който представляват бъдещите продукти и внедряването им във Великобритания, докато пропуските в софтуерното инженерство и киберсигурността на Huawei не бъдат отстранени," се казва в него. "Надзорният съвет понастоящем не вижда нищо, което да му даде увереност в способността на Huawei да доведе до промяна чрез своята програма за трансформация."

В доклада се подчертава, че решението за ролята на Huawei в 5G ще дойде след по-обстоен контрол от страна на Департамента по цифрови технологии, култура, медии и спорт (DCMS). Но предупрежденията му предизвикват сериозни въпроси относно това дали една компания, чиято работа по съществуващи системи се е оказала проблематична, трябва да играе важна роля в изграждането на следващото поколение системи, от които в крайна сметка ще зависят значителни части от ежедневието ни.

В отговор Huawei заявиха, че разбират притесненията относно тяхното софтуерно инженерство и са ги приели „много сериозно“. Те допълват:

  • Бордът на компанията взе решение да инвестира 2 милиарда долара в подобряване възможностите на компанията;
  • Huawei ще продължи да работи с британските оператори и Националния център за киберсигурност, за да изпълни техните изисквания.
Тагнато в: Huawei , сигурност

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%