ПРОУЧВАНЕ: БЛИЗО 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИЗРАЗЯВАТ ОПТИМИЗЪМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОСЪЮЗА

Автор: 5 GmediA 13:48, 24 октомври 2020

Мнозинството от българите съобщават, че икономическото положение е тежко, че растящите цени ги тревожат и че нямат голямо доверие на правителството и Народното събрание. Това показват данни от проучване на Европейската комисия (ЕК), цитирани от БТА. Допитването е осъществено в края на юли и беше представено от ЕК този петък.

Недоверие в правителството в България изразяват 71 на сто (при средно 56 на сто в ЕС), а в Народното събрание - 75 на сто. Доверие в ЕС изразяват 48 на сто от българските участници в допитването и 43 на сто от останалите.

Проучването е направено няколко седмици след началото на протестите у нас. 

На въпрос какво ги тревожи най-много, българските участници в общоевропейското допитване поставят на първо място икономическата обстановка (43 на сто) и растящите цени (37 на сто). Според 82 процента от българските участници икономическото положение у нас е много лошо, а 53 на сто заявяват, че финансовото състояние на семейството им не е добро.

За сравнение в ЕС средно 64 на сто от отговорилите оценяват като лошо икономическото състояние на страната, в която живеят, а 28 на сто съобщават за финансови тревоги в семейството. В Евросъюза 49 на сто от участниците очакват в следващите 12 месеца обстановката да се влоши, а у нас на това мнение са 43 на сто. Подобрение очакват 20 на сто в ЕС и 17 на сто у нас.

В положителна светлина виждат ЕС 53 на сто от хората у нас и 40 на сто от останалите. Мнозинството от 59-60 на сто изразява оптимизъм за бъдещето на ЕС. Малко над половината българи (52 на сто) и ясно мнозинство сред останалите (70 на сто) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС.

Източник: Свободна Европа

Последни новини

Общо гласували: 61

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
41 гласували / 67.21%
Не
15 гласували / 24.59%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 8.2%