КАК ДА ПОДСИЛИМ ДЕТСКИЯ ИМУНИТЕТ ВЪВ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ?

Автор: 5 GmediA 14:52, 24 октомври 2020
Източник: ohnamama.bg

В момента всеки родител на планетата е дори още по-отдаден на това да подсили имунната система на семейството си, заради пандемията от COVID-19.

Но има една категория хора, които имат двоен опит в поддържането на здравето на децата си: това са майките, които също така са и лекари. Ето защо е ценно да се допитаме до тяхното мнение и опит в тези трудни времена, за да научим техните не толкова тайни хитрини и да предпазим семействата си от болести.

Ето какво правят майките лекари, за да предпазят децата си от разболяване:

 

Покрийте четките си за зъби

Със сигурност е много важно да се уверите, че децата мият зъбите си два пъти на ден, но четките за зъби могат да бъдат перфектно място за размножаване на микроби, а зъбната хигиена може да повлияе на други области на вашето здраве и имунитет.

„Знаем, че устата е основен вход за преносими по въздуха зарази и че членовете на семействата ни могат да се заразят и да се инфектират взаимно, като си мият зъбите с мръсни четки за зъби, ако останат незащитени. Този тип кръстосано заразяване е нещо, което можете да избегнете, като защитите четката си за зъби“, споделя д-р Даниел Гилбърт-Фаулър, педиатричен стоматолог.

 

Включете повече плодове и зеленчуци в дневното меню

Да, звучи очевидно, но не може да се отрече: децата се нуждаят от пресни плодове и зеленчуци, за да поддържат имунитета си и да получават нужните им хранителни вещества, съветва педиатърът д-р Лиза Луис.

„Целогодишно включвам в храната на семейството си плодове и зеленчуци при всяка възможност. Това са най-добрите вещества за изграждане на естествена имунна система, които познаваме.“

„Едно от децата ми е много придирчиво към зеленчуците. За него се опитвам да бъда „подъл“ готвач и добавям зеленчуци в рецепти и напитки. Понякога той ме хваща, но си струва да се опитаме да го поддържаме възможно най-здрав“, добавя д-р Луис.

 

Научете ги как да мият правилно ръцете си

В случай, че не сте чували статистиките девет милиона пъти тази година: мийте редовно ръцете си! И научете децата си как да го правят както трябва. Дръжките на вратите, бюрата и градския транспорт – всички те са пълни с микроби и могат да предават вируси.

„Популяризирам миенето на ръцете за всички членове на семейството редовно. Може да звучи като клише, но миенето на ръцете е най-добрата защита срещу разпространението на микроби. Децата, които мият редовно ръцете си, ще прихванат много по-малко болести“, казва д-р Луис.

Научете ги да не пипат лицата си

Това е още един трик, който всички сме чували много пъти. Бактериите (и вирусите) могат да се разпространят по цялото ви лице от ръцете ви, което може да повлияе на имунната ви система. Особено ако бъркате с пръсти в устата си или докосвате устните си.

„Научете детето си да не докосва очите и устата си и да не търка носа си. Всякакви микроби по ръцете им могат да бъдат директно разпространени върху лигавиците и бързо абсорбирани в кръвния поток. Напомнянето на детето да използва носна кърпичка, ако иска да си потърка носа, също помага“, съветва педиатърът д-р Алисън Мицнер.

 

Наложете определен час за лягане

Не позволявайте на детето да си изгражда навик да гледа телевизия до твърде късно през нощта. „Уверете се, че детето ви спи достатъчно. Сънят е толкова важен, поради много причини, а една от тях е, че липсата на сън може да повлияе на имунната система“, казва д-р Мицнер.

„Ако не спите достатъчно, е по-вероятно да се разболеете, ако сте изложени на вирус – и също така отнема повече време, за да се възстановите, ако се разболеете“, добавя тя.

 

 

Източник: ohnamama.bg

Тагнато в: детски имунитет

Последни новини

Общо гласували: 60

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
41 гласували / 68.33%
Не
14 гласували / 23.33%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 8.33%