Д-Р КАМЕН КЛИНКАНОВ ЗА 5GMedia: ИСТИНСКАТА ЗДРАВНА КРИЗА ЗАПОЧНА ПРЕЗ ОКТОМВРИ, ПОРАДИ КРЕТЕНИЗМА НА БЪЛГАРИТЕ

Автор: 5 GmediA 08:52, 1 декември 2020
Източник: Личен архив

Д-р Камен Димитров Клинканов, лекар със стаж от 1990 г., разказа пред 5GMedia за личната си среща с COVID-19.

1997 г. до момента д-р Клинканов е асистент в Катедра по пропедевтика на вътрешни болести, МУ, гр. Пловдив. Преподава на чуждестранни студенти от целия свят: Великобритания, САЩ, Италия, Германия, Гърция, Турция на английски език.

Специалист по Вътрешни болести от 1998г. и Ревматология от 2000г. В момента работи в УМБАЛ „Пълмед“, МС „ Здраве“, гр. Пазарджик, Отделение по Ревматология.

 

Д-р Клинканов, вие сте преборил коронавирусната инфекция. Разкажете какви бяха първите симптоми, които почувствахте?

Първите симптоми започнаха на 01.11. 2020 с  краткотрайна загуба на обоняние и обща отпадналост. От 02.11. започна висока температура, която се задържаше постоянна до 38.5 градуса. Не се влияеше от антипиретици. Вече знаех диагнозата и започнах лечение според проверен китайско – американски протокол. А именно: първо - Моривид 400 мг. дневно,  второ - Азитромицин 500 мг. дневно. Апропо, започнах веднага същата терапия на съпругата си и успях да я излекувам 100%.

 

Уведомихте ли веднага личния си лекар?

Тъй като бях сигурен в диагнозата не потърсих веднага личния лекар. Обяснявам защо:

Като ревматолог с 20 годишен стаж имам опит като имунолог. Реших от строго научна гледна точка да не избързвам с изследване на PCR. Най- вероятно щеше да е отрицателен на 03.11. Изчаках до 05.11. Тогава направих PCR. Вечерта в 20.00ч. Завеждащата лаборатория по телефона потвърди резултата.

Чак тогава, на другия ден 06 ноември, просто се обадих по телефона на личния лекар, само, за да го информирам. Не разчитам на негова помощ, защото знам как да реагирам. А и най-добре той да обърне повече внимание на пациенти, които не са лекари.

 

Свързаха ли се с вас от РЗИ?

На 06.11.2020 позитивният PCR е вече докладван в РЗИ. Бързо след това ми се обадиха колеги от РЗИ и ми издадоха предписание за 14-дневна карантина.

 

Уплашихте ли се в първия момент?

Честно казано, не. Знаех как да се справя. Около 7 дни се лекувах успешно в дома си и както вече споменах, напълно излекувах съпругата ми. Като доказателство за това твърдение, след изтичане на нейната 10-дневна карантина като контактна, я пратих на PCR test, който беше отрицателен. През тези 10 дни съпругата изяви само упорита липса на вкус и обоняние, без температура, задух , кашлица и др. симптоми. В момента тя е напълно здрава. Детето ни също. Но още в понеделник, 2 ноември, то бе изолирано напълно при баба и дядо.

 

Как се разви при вас инфекцията на по-късен етап?

Най-лошият момент от историята! Вече казах, че след близо 7-дневно домашно лечение се подобрявах. Вярвах, че ще успея да се излекувам. Но иронията на съдбата ми изигра лоша шега. По повод на силна, лаеща кашлица през нощта на 13 ноември /фатална дата/ избрах неправилното лекарство. Пих сироп за кашлица, който буквално спря дишането ми. Разбрах какво направих, но късно......

 

Наложи ли се да бъдете хоспитализиран?

Спешно повиках линейка. В рамките на 30 минути на 14 ноември сутринта вече бях настанен в Спешното отделение на УМБАЛ „ Пълмед“. Уточнявам,  изборът на лечебно заведение е лично мой. Работя в „Пълмед“. Колегите вече бяха предупредени и ме очакваха.

 

Бихте ли разказал какво е положението в едно ковид отделение?

Ще отговоря и като лекар, и като пациент. Бях настанен в УНГ отделение на УМБАЛ „Пълмед“, гр. Пловдив. Разбира се отделение, обособено само за прием на Ковид болни при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Като лекар: Напрежението за всички работещи е огромно. Всяка нощ пристигаха нови пациенти, които буквално не можеха да бъдат настанени на легла. Усилията на дежурния екип са буквално нечовешки. Въпреки това всички лекари, сестри и санитарки проявяваха много топли, загрижени, човешки отношения към всички пациенти без никаква дискриминация.

Като пациент преживях и двете страшни клинични прояви на Ковид инфекцията: острата дихателна недостатъчност / бях около 10 дни на кислородна маска със сатурация около 90 и цитокиновата буря. Накратко представлява тежко увреждане на жизнено важни съдове: сърце, мозък, бъбреци.

Грижите от екипа бяха денонощни, беше ми предложено да избирам между най-съвременното лечение.

 

Искате ли да благодарите на някой конкретен медик за вашето оздравяване?

Благодарен съм на всички от екипа. За протокола ще спомена името на завеждащия отделението д-р Атанас Гюлев. Колега с висок професионализъм и човещина.

 

Как ще коментирате поведението на българите по време на тази пандемия?

Дипломатично или грубо?

По време на пандемията българинът за пореден път доказа своя устойчив кретенизъм, липса на всякаква обществена отговорност и откровено антисоциално поведение. Разбира се, основна вина за това имат „колеги“ с претенции за професионализъм, които буквално зомбираха лесно внушаемия български индивид и буквално отклониха сериозността на здравната криза. Имената на тези „колеги“ са добре известни.

Кавичките би трябвало да подскажат на компетентните органи необходимостта от спешно приемане на мерки, насочени към изработване на единна медицинска доктрина по време на тази война! Включително и отнемане на лекарски права на по-шумните лекари /най-малко за назидание/.

 

Одобрявате ли въведените мерки от правителството? Смятате ли, че са закъснели?

От самото начало на епидемичната ситуация правителството е перфектно, даже меко.

Да не забравяме, че на 25.05.2020 броят на новозаразените беше 6 /шест/. И се започнаха безсмислените протести и др. подобни социопатни прояви.

По мое мнение в България първа вълна нямаше. Истинската здравна криза започна през октомври, поради кретенизма на българина.

 

Вие сте и преподавател в медицинския университет в Пловдив. Какво бихте казали на бъдещите лекари за настоящата ситуация, в която се намира светът?

Поради епидемичната ситуация работя със студентите онлайн.

Отново бих приоритизирал здравната криза като основен мотив бъдещите колеги да се стараят да бъдат професионалисти, да се обединят около смислена, медицинска доктрина. Защото е недопустимо лекарското съсловие да е на коренно противоположно мнение по фатален здравен проблем като Ковид инфекцията. В момента със сигурност знаем само името на вируса. Всички останали късни клинични последици от инфекцията са непредсказуеми. Особено в контекста на поначало нездравословния начин на живот на българина. Който пие, пуши, вече масово се дрогира. А точно Ковид инфекцията не прощава на тези „весело“ живеещи хора. Само след 3-4 месеца те ще загинат от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност. Основният съучастник в това ритуално самоубийство е Covid19!!!

 

Какво трябва да направи обществото, за да бъде облекчена здравната система в тази война?

A la guerre comme a la guerre!

Според мен е късно да се промени обществото! Съвременният българин е много инертен, безкритичен, социално безотговорен.

Здравната система може да бъде облекчена, ако на първо място истинските лекари професионалисти успеем да се обединим, за да не допуснем да ни задушават вредните изпарения на претоплените чайчета!

А правителството може да ни помогне, на истинските лекари, дори, ако просто извика танковете да дойдат.....

A la guerre comme a la guerrre!

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%