КАБИНЕТЪТ ПРИЕ НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН НА БЪЛГАРИЯ ЗА ГОТОВНОСТ ПРИ ПАНДЕМИЯ

Автор: 5 GmediA 10:18, 2 декември 2020
Източник: БНТ

Кабинетът прие Националния план на България за готовност при пандемия. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Р България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-тото Народно събрание. При изготвяне на проекта на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии“, обясни той.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

Основните цели на плана са:

- Ограничаване на заболеваемостта и намаляването на смъртността от пандемична инфекция;

- Осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите;

- Поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектор и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.;

- Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
3 гласували / 60%
Не
2 гласували / 40%
Да
0 гласували / 0%