ИНТЕРПОЛ: ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ МОГАТ ДА СЕ ОПИТАТ ДА ПРОДАВАТ ФАЛШИВИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19

Автор: 5 GmediA 16:29, 2 декември 2020

Международната организация на криминалната полиция Интерпол предупреди, че организираните престъпни групи са насочили интереса съм към ваксините срещу COVID-19 и могат да се опитат да продават фалшиви дози.

От организацията съобщиха, че са обявили глобална тревога сред 194-те държави членки на Интерпол и са ги предупредили, че е необходима подготовка. По техни данни атаките срещу ваксината от страна на организираната престъпност могат да бъдат както физически, така и във виртуалния свят.

 

“Докато правителствата се подготвят с предоставянето на ваксините, криминалните организации планират да се внедрят или да нарушат линиите за доставка. Те също така ще атакуват обществото през фалшиви уебсайтове и с фалшиви лекарства, което може да представлява сериозна заплаха за здравето и живота“, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Очаква се масовите доставки на ваксини да започнат в края на декемрви и началото на януари. В сряда Великобритания одобри за широка употреба ваксината за COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

Българските здравни власти обявиха, че първите дози от ваксината ще пристигнат в следващите седмици и ще са предназначени за най-уязвимите групи. Ваксините в България ще се поставят на пациентите само доброволно.

От началото на пандемията в България общият брой на заразените достигна 148 775, а активните случаи са 91 587.

В света броят на заразените е вече над 64 млн. души. Разпространението на заразата можете да проследите в реално време на интерактивната ни карта.

Източник: Свободна Европа

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
4 гласували / 66.67%
Не
2 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%