ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК: НУЖНИ СА ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, ЗА ДА ГЛАСУВАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА

Автор: 5 GmediA 15:45, 8 януари 2021

Без законови промени не може да има гласуване с мобилни кутии и мобилни секционни избирателни комисии както и гласуване по пощата. Това обяви председателят на ЦИК Александър Андреев на поредния кръг консултации за изборния процес с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, предаде БНТ.

В срещата участваха и представители на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна агенция „Електронно управление“.

В началото на срещата президентът постави въпроси, възникнали от поредицата консултации, които той проведе през изтеклите дни. Подчерта отново, че да се запази здравето на хората и да се гарантира конституционното право на глас на всеки българин е основен приоритет на президентската институция, а там където секциите са над 300 човека да има машини.

"Целта е да запазим здравето на хората, да гарантираме надеждност на машинното гласуване и да гарантираме правото на глас на всички българи, включително и тези в чужбина", каза Радев.

Президентът поиска мнението на ЦИК дали са нужни законови промени, за да може да се гласува по пощата от сънародниците ни в чужбина, както това се е случило в Румъния и се е оказало, че гласувалите зад граница по пощата са много повече, отколкото гласувалите зад граница по обикновения начин.

Попита също дали е възможно да се осигури правото на глас на всички карантинирани чрез мобилни кутии, мобилни секционни избирателни комисии. На двата въпроса получи категоричен отговор от председателя на ЦИК Александър Андреев, че това не е възможно.

"За да гласуват гражданите под изолация в мобилни избирателни кутии са необходими промени в Изборния кодекс", заяви Андреев.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%