ГЛАВНИЯТ ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР НЕ БИ ПРЕПОРЪЧАЛ ОТЛАГАНЕ НА ВОТА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Автор: 5 GmediA 12:45, 9 януари 2021
Източник: пресцентър МС

Не бих препоръчал отлагане на изборите, каза днес пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че е абсолютно невъзможно да се правят сериозни прогнози за развитието на епидемията. "Логично е да си мисли, че ще спадне заболеваемостта, но никой не може да го гарантира", допълни още Кунчев.

Той уточни, че официални указания как точно да се проведат изборите, още няма, като за момента само са обсъждани варианти. "Набелязахме посоката - да се направи протокол, както беше в останалите страни (дезинфекция, колко хора да са в помещенията, проветряване и т.н.)", каза още Кунчев. Според него едно отиване в мола е по-рисково за зараза от гласуването. Кунчев изрази мнение, че рискът е еднакъв, независимо дали се гласува с машина или с бюлетина.

Мисли се за начина на гласуване на карантинираните граждани - засега в посока на създаване на коридори за тях, по примера на зелените коридори за възрастни граждани. Доколкото Кунчев е разбрал, за останали мерки е нужна промяна в Изборния кодекс, за което освен това трябва и време.

Трябва да се пазят задължително и ваксинираните, рискът намалява, но няма доказателства, че след първата доза със сигурност не може да се разболеем. Той посочи, че никъде не се гарантира, че с една доза се осигурява имунитет, но сигурно при инфектиране след имунизация с първа доза заболяването няма да протече толкова тежко.

Ще трябва и да проследим колко дълго ще сме предпазени след ваксинация, но това тепърва ще проучваме, каза още Кунчев. Засега никой не може да каже.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 26

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
22 гласували / 84.62%
Да
4 гласували / 15.38%