ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: ИНСТИТУЦИИ И ПАРТИИ ТРЯБВА ДА ТЪРСЯТ НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ИЗБОРИТЕ

Автор: 5 GmediA 16:07, 9 януари 2021
Източник: Пресслужба на президента

“Всички заедно – институции и партии, трябва да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазването на тяхното здраве, на гарантирането на правото на вот и доверието в изборния процес, така че да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“. Това заяви президентът Румен Радев след срещите му с извънпарламентарните партии за безопасното провеждане на парламентарните избори.

Държавният глава обясни, че консултациите за изборите с извънпарламентарните партии са важни не само за изпълнение на контитуционното право, но и защото изборите ще бъдат за първи път в условия на пандемия. Това налага отговорност и усилия не само в институциите, но и от всички политически субекти, защото трябва да се гарантира и да се направи всичко необходимо за здравето на хората, правото на вот и доверие в изборния процес, настоя Радев.

За президента е важно в рамките на консултациите да чуе както извънпарламентарните партии, за тяхното мнение по важните въпроси за изборите. Целта е всички заедно - институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на хората, за тяхното здраве, вот и на доверие в изборния процес, за да има нормална избирателна активност и легитимно избран парламент, категоричен бе Румен Радев.

„Контролната разписка категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“. Това предложение във връзка с предстоящото машинно гласуване отправи президентът Румен Радев.  Щом на контролните разписки има изписана политическа сила, те могат в края на изборния ден да се преброят, пресметнат и съпоставят с електронната памет на самата машина, смята президентът, според когото така ще има най-надежден контрол върху евентуални опити за манипулация на вота. „Ако всичко съвпадне, това ще е гаранция, че машинно гласуване е 100% надеждно“, категоричен бе държавният глава.

„Редно е държавата да осигури на всички членове на СИК, особено на тези в мобилните, ако има такива, необходимите лични предпазни средства. Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза пред тях Радев, обсъждайки мерките в деня на вота.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 26

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
22 гласували / 84.62%
Да
4 гласували / 15.38%