МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: ВРЪЩАМЕ СИ ЖИВОТА КАКЪВТО БЕШЕ

Автор: 5 GmediA 12:54, 23 януари 2021
Източник: БГНЕС архив

"Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт". Това заяви във Варна здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди още разхлабваме. Връщаме си живота такъв какъвто беше”, съобщи още здравният министър.

“Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“, допълни Ангелов.

Проф. Ангелов потвърди, че у нас има 8 проби с доказан вид на COVID, който е идентичен с вируса в Англия. „Целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести е готово при 43 проби от 48 проби. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия. Те са няколко - една от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна и при този щам.

Не очаквам никакви последствия за България. Няма никаква нужда да компенсираме. Когато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза и всеки риск и той е отразен в нашите решения. Въпросите защо сме поръчали и искаме по-голямо количество ваксини, вече не са актуални“, заяви Ангелов. По думите му ваксинационният план няма да се променя.

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 71.43%
Да
2 гласували / 28.57%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%