„АЛФА РИСЪРЧ“: ГЕРБ УВЕЛИЧАВА ПРЕДНИНАТА ПРЕД БСП НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВОТ – 28,5% СРЕЩУ 23,2% ЗА СОЦИАЛИСТИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:41, 2 март 2021

Разликата между ГЕРБ и БСП за предстоящия вот се увеличава, сочи ново представително проучване на „Алфа Рисърч“, съфинансирано от агенцията и bTV, което хвърля светлина върху предстоящия вот.

Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи.

Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Графика: бТВ
 

Сред твърдо решилите да гласуват 28,5% от анкетираните ще предпочетат ГЕРБ, а 23,2% - БСП.

„Дистанцията се обяснява с две неща – едното е сериозна мобилизация на ГЕРБ и структурите на партията. Второто е недоброто организационно състояние на БСП. Не е толкова висок ръстът при ГЕРБ, колкото е слаба мобилизацията при БСП“, коментира социологът Боряна Димитрова в „Тази сутрин“.

Трета политическа сила според социологията е партията „Има такъв народ“ с 13,3%, следвани от ДПС с 12,5%. Според Димитрова тук може да има обрат.

Те са следвани от „Демократична България“ с 5,7%.

За шеста политическа сила се борят „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО - съответно с 4,5% и 3,7% спрямо момента на допитването. Според Димитрова тук преминаването на бариерата ще се реши до голяма степен от предизборната кампания.

Под бариерата от 4% за момента остават ВОЛЯ-НФСБ с 1,8%, АБВ с 0,9% и др.

Относно избирателната активност 52,5% категорично са заявили, че ще гласуват. 25,1% се колебаят, а 22,4% няма да гласуват. Според Димитрова обикновено социологията показва, че тези, които се колебаят, в крайна сметка решават да не гласуват.

Голям е броят на хората, които нямат фаворит – 15,3% са посочили, че ще гласуват, но не знаят коя партия ще подкрепят. За този дял предизборната кампания ще бъде решаваща.

За честността на вота през февруари 23% очакват изборите да преминат без нарушения. Това е ръст с 0,3% спрямо декември 2020 г., когато този процент е бил 20.

24% от анкетираните смятат, че ще има много нарушения на парламентарния вот, а 45%, че те няма да имат съществено влияние върху резултатите.

От „Алфа Рисърч“ са попитали анкетираните и къде има най-голям риск от заразяване с коронавирус. Едва 6,6% посочват, че изборите са опасни, но за сметка на това 54% от анкетираните смятат, че можеш да се заразиш навсякъде.

Данните са от националното представително проучване на „Алфа Рисърч“. То е съфинасирано от Агенцията и bTVАнкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 261

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 84.67%
Не
21 гласували / 8.05%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.28%