ДОЦ. КУНЧЕВ ПРЕПОРЪЧА ПО-НАТОВАРЕНИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ДА ОТМЕНЯТ ПЛАНОВАТА ДЕЙНОСТ

Автор: 5 GmediA 10:52, 4 март 2021
Източник: БНТ

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда на страната ни 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров.

Най-засегнатата страна в момента е Чехия, ако наложим нейните данни върху нашите, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Това е възможно да се случи и в България". Това заяви на редовния брифинг на НОЩ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БНТ.

По думите му с подобна заболеваемост са и други страни като Словакия и Малта.

"Дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна или не зависи изцяло от поведението на всеки един, дали продължава да счита, че това е опасност и да спазва мерките или не. Има доста голяма разлика в заболеваемостта в отделните региони, в Кюстендил е 487 на 100 хил., а в Търговище 26 на 100 хиляди", отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Той припомни, че днес щабът в Бургас взе решение да отмени плановата дейност и плановия прием в една от болниците.

"Според нас това е правилно решение. Дори препоръчвам и на другите щабове, специално в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град, също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително да важи за всички болници, но е необходимо за тези, които са натоварени, тези, които в момента поемат най-голямата тежест. Основната причина за покачването на случаите е британският вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа, но след него идва южноафриканският вариант, бразилският, има неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какво са характеристиките им, рано е да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и на психоза нека си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не кажеш истината тогава, когато тя е най-необходима", добави доц. Ангел Кунчев.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 261

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 84.67%
Не
21 гласували / 8.05%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.28%