ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА: СКОРО ЩЕ СТИГНЕМ 1 МИЛИОН ВАКСИНИРАНИ БЪЛГАРИ

Автор: 5 GmediA 13:45, 6 май 2021
Източник: БГНЕС

Положителното от последната седмица е, че Институтът "Робърт Кох" извади България от списъка на високорисковите зони. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. В момента България вече е на 20-о място по заболеваемост и на второ по смъртност в Европейския съюз.

"Вече сме само рискова зона. Това е заслуга на всички нас", каза той, цитиран от БНТ.

Отчита се трайна тенденция на намаляване на заболеваемостта, намалява и броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Ръст има обаче в броя на починалите, които са 164. В болници се лекуват 6158 души , като от тях 599 се нуждаят от интензивни грижи.

"По отношение на пациентите в лечебни заведения се вижда, че намаляват хоспитализираните. По-малко са и случаите в интензивните структури. Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение в 4 области - Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора", акцентира той.

32482 дози ваксини са поставени за денонощието. В празничните дни най-много ваксинации са поставени в лечебните заведения за болнична помощ, отчете още проф. Костадин Ангелов. Предпочитана остава ваксината на "Пфайзер".

"Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди ваксинирани на ден през месец май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита", заяви здравният министър в оставка.

Най-много поставени ваксини са във възрастовата група между 25 и 49 години, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 години.

Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. "Това зависи от броя дози, с които разполагаме", уточни Ангелов.

"Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея", повтори за пореден път здравният министър в оставка. "Скоро всички мерки ще са само един лош спомен", уверен е той.

Коронавирусът мутира по-малко от вируса на СПИН и на грипа, отчете проф. Тодор Кантарджиев. "У нас се следи внимателно процеса на мутации. Британският щам е 100% в България. Засега няма от другите щамове", съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Последни новини

Общо гласували: 87

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ СЪВЕТНИК ПЛАМЕН УЗУНОВ, ЗАРАДИ СРЕЩАТА СЪС СКАНДАЛЕН МИТНИЧЕСКИ ШЕФ?
Да, веднага
65 гласували / 74.71%
Не мога да преценя
20 гласували / 22.99%
Не е необходимо
2 гласували / 2.3%