ЦИК ЩЕ ПОХАРЧИ ДОПЪЛНИТЕЛНО 4,35 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА 11 ЮЛИ

Автор: 5 GmediA 10:27, 11 юни 2021
Източник: БГНЕС архив

Късно вечерта в четвъртък ЦИК реши да обяви нова процедура за машините. Този път тя е за обслужване, логистика и модификация на софтуера, но на старите устройства, които ще се ползват за частничния местен вот на 27 юни и за парламентарния на 11 юли.

Сумата по нея е 4,35 млн.лева без ДДС, като е под формата на договаряне без предварително обявление. Причината -"Сиела Норма", която е доставчика на старите 9600 устройства, ползвани за вота през пролетта, все още се води техен собственик,  все още държат софтуера. В процедурата се включва подготовка и зареждане в склада, ролки, хартия за машините, флашки и смарткарти.

До процедурата се стигна, след като стана ясно, че в договора с досегашния доставчик "Сиела Норма" е включена само логистиката и софтуерната поддръжка за вота на 4 април. Фирмата "Сиела Норма" остава единствен възможен изпълнител на поръчката от новата процедура.

Остава нерешен въпросът с недостатъчния брой машини за парламентарните избори на 11 юли. Засега в ЦИК са постъпили две оферти - от "Сиела Норма" за 15 милиона лева, и от "Панев" ЕООД, за чиято оферта ЦИК още не е обявила подробности. Комисията обяви, че цената на "Сиела Норма" е твърде висока. От фирмата обясниха това с поскъпнали със 75% устройства от април досега и с повишаване на разходите за логистика поради кратките срокове, както и с с факта, че в новата поръчка освен парламентарните избори са включени и президентските.

Със или без нови машини, изборите ще се проведат и ще са законни, увериха от ЦИК.

Тагнато в: ЦИК

Последни новини

Общо гласували: 135

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 48.15%
Не
61 гласували / 45.19%
Да
8 гласували / 5.93%