КАКВИ СА УСЛОВИЯТА, ЗА ДА ГЛАСУВАМЕ БЕЗ ДА ПРЕКЪСВАМЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?

Автор: 5 GmediA 08:42, 14 юни 2021

26 юни е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това на практика означава, че ако сте на море или планина в България в деня на вота и искате да гласувате там, трябва да смените адресната си регистрация през следващите 14 дни.

Ако почивката Ви в планината или на морето съвпада с деня на предсрочните избори и искате да гласувате там, трябва да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 26 юни. Преди това трябва да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.

"Ако не е собственик на имота, където ще бъде регистриран по настоящ адрес, трябва да представи декларация по образец за съгласие на собственика да бъде регистриран по настоящ адрес. Всъщност това съгласие, за да сме сигурни, че е дадено от собственика, той трябва да отиде или с вас в общината и да се подпише пред длъжностното лице или другия вариант е с нотариална заверка на тази декларация", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова, цитирана от БНТ.

Това изискване ще затрудни управители на хотели, къщи за гости и къмпинги.

"Ние имаме доста гости. И няма как със всеки гост да ходя поотделно в общината", каза управителят на къмпинг Елена Пинелова.

За да се регистрират почиващите на съответния адрес, има и друго важно условие - заповед на кмета.

"Адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес може да се извърши само на адреси, определени със заповед на кмета на общината", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Повечето гости на този къмпинг, които прекарват цялото лято край Созопол, са решили да гласуват на 11 юли.

От районната избирателна комисия в Бургас предупреждават, че може да има сериозни проблеми, ако много летуващи поискат да гласуват в областта на 11 юли.

"В Несебър е най-големият курорт на България Слънчев бряг, и ако там се регистрират 40 000 избиратели, тези 40 000 избиратели трябва да бъдат разпределени в 37-те секции на Несебър. Ние няма да можем да ги обслужим. Те няма да могат да гласуват. Да разкрием нови 70 секции", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Освен това многото гостуващи избиратели ще изкривят вота на хората, които живеят постоянно в областта, твърдят от РИК Бургас.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 135

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 48.15%
Не
61 гласували / 45.19%
Да
8 гласували / 5.93%