5GMEDIA НАПОМНЯ! ТАТЯНА ДОНЧЕВА КАЗВА: ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ Е РАЗСЛЕДВАЩ ОРГАН И ЗАСТАВА НА СТРАНАТА НА ПОЛИЦАИТЕ

Автор: 5 GmediA 11:49, 15 август 2021
Източник: БНТ

22 януари 2009 г., Медияпул:

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ) настоя да се разследват твърденията на граждани за полицейско насилие по време на протеста на 14 януари.

Членовете на БСП и ДПС от комисията напуснаха заседанието ѝ в четвъртък, когато в залата влязоха хора, пожелали да свидетелстват за полицейско насилие. Останаха само депутатите от опозицията, Минчо Спасов и колегата му от НДСВ Станимир Илчев.

Излизайки, Татяна Дончева от БСП заяви, че не са разследващ орган и не могат да изслушват девет анонимни лица, които твърдят, че са били бити.

Минчо Спасов заяви на свидетелите, че трябва да застанат с имената си и те дадоха съгласие за това.

След изслушването шефът на комисията каза пред репортери, че заради БСП и ДПС едва ли ще се събере кворум, който да задължи министър Михаил Миков да бъде изслушан във връзка с постъпилите сигнали. Затова Спасов ще поиска Миков да изпрати писмен отговор.

Хората, които свидетелстваха пред депутатите, са посъветвани да изпратят писмени сигнали до комисията, за да може официално да бъде искан отговор от МВР. Освен това, каза Спасов, те могат да заведат съдебни искове по Закона за отговорността на държавата.

Много тревожни неща

Чух много тревожни неща, които изискват мерки за защита на гражданските права и предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, каза Спасов.

Той е получил еднопосочни показания за скандално грубо и нецивилизовано държание на полицай от Четвърто РПУ – София и лично се ангажира въпросният служител да бъде идентифициран и да си понесе отговорността.

Минчо Спасов похвали организаторите на протеста, че са се разграничили много ясно от ултрасите. Стана известно, че висш полицейски служител, споменат като Григоров, е бил сезиран от организаторите да бъдат отцепени и неутрализирани вандалите, но това не е било направено.

Минчо Спасов ще иска отговор от МВР защо полицаите, охранявали протестите, не са носили идентификационни знаци. Другите питания са за лошите условия в арестите, за пропуски в организацията на охраната на площада пред парламента на 14 януари, като например това, че металните заграждения са били поставени обратно, не са били закрепени с твърда връзка и така е дадена възможност на "агресивни групи" да ги откачат и да замерят с тях полицията.

Друг пропуск е необезпеченият технически ресурс по време на протеста, тъй като органите на реда са имали само два мегафона, от които са съобщили за прекратяването на митинга, но те са били твърде недостатъчни и в суматохата на площада мнозинството от хората не са чули.

Официално заповедта на Столична община за прекратяване на протеста е дошла в 13.30 ч., когато полицията вече бе разчистила с бой площада пред НС.

Сред тях изслушаните във вътрешната комисия бяха и хората, които миналата седмица дадоха публични изявления в централата на ДСБ за смъртния случай в Четвърто РПУ, като казаха, че възрастен мъж е искал помощ, но такава не му била оказана, след което починал.

Адвокат Иван Груйкин, който защитава пострадали при протестите на 14 януари, заяви пред репортери, че до момента към него са се обърнали десетина души. Той очаква да постъпят още оплаквания и не изключи да бъде заведен колективен иск.

Един от пострадалите при протестите, Сашо Серафимов, заяви, че е осъден по бързото производство на глоба от 80 лв. Серафимов разказа, че когато е бил отведен в Четвърто РПУ, е видял възрастния мъж, който впоследствие почина в районното. Първата му среща с него била между 20.00 и 21.00 ч., когато мъжът бил в неадекватна позиция с наведена глава и издавал хъркащи звуци. По думите на Серафимов мъжът останал така няколко часа, а след полунощ починал.

Миков и Дончева защитиха полицията

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който беше на заседанието на комисията, но също си тръгна преди да влязат свидетелите, заяви, че е готов да изслушва всеки. Той обърна внимание на това, че след сблъсъците пред парламента имало полицаи, които водели бити хора по болниците.

Миков каза още, че МВР няма данни да е плащано за участие в протестите и за провокации. Ако има данни за действия, нарушаващи закона по време на протестите, ще бъдат предадени на прокуратурата.

Татяна Дончева допълни, че има факти за насилие над полицаи, може би и факти за насилие от полицаи. С това се занимава правосъдието и то вече е задействано, каза Дончева.

"Ако някой твърди, че са му нанесени телесни повреди неоснователно, произволно и всякак има съответните органи за това. Те се намират в прокуратурата и да се обърне към тях“, посъветва Дончева.

От трите видеозаписа на протеста, видени от депутати, ставало ясно, че протестиращите многократно са уведомени, че митингът е прекратен и въпреки това отказали да се разотидат.

"Ясно е че т.нар. преследване при при СУ, при "Орлов мост“ и на ул. "Раковски“, е защото те отказват да се разотидат и блокират кръстовищата“, смята Дончева. По думите ѝ, в тази ситуация полицаите са били в правото си да освободят кръстовищата, използвайки сила, съобразно закона.

Източник: Медияпул

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 184

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
146 гласували / 79.35%
Възраждане
16 гласували / 8.7%
Има такъв народ
7 гласували / 3.8%