ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК: ПРЕДВИДЕНИЯТ БЮДЖЕТ ОТ 133 МИЛИОНА ЛЕВА Е ДОСТАТЪЧЕН И ЗА ИЗБОРИ 2 В 1

Автор: 5 GmediA 08:56, 26 август 2021
Източник: БНТ

Ние мислим по въпроса, ако изборите са в 2 в 1, подготвяме се за този сценарий. Тези дни ще бъде направен анализ на изборите на 11 юли в колко избирателни секции са гласували повече от 400 избиратели, например, така че да се помисли за обезпечаване на секциите с допълнителен брой машини.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят допълнителни машини, смята тя. Но трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Нейкова допълни, че Веселин Тодоров от "Сиела Норма" вчера е казал на председателския съвет, че има готовност "Смартматик" да осигури между 1200 и 2400 машини.

"Към този момент няма решение "Сиела Норма" да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител предвид опита, който имат. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със "Сиела Норма" по този въпрос, който мислим, че доброволно ще бъде разрешен", коментира председателят на ЦИК.

На въпрос дали ще им стигне времето, тя заяви, че времето е такова, каквото за всички избори. Не по-късно от 60 дни от изборния ден трябва да се насрочат изборите.

Личното ѝ мнение е, че за предишните избори са имали нужда от още време.

Тя обясни, че общата плансметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. лв., а бюджетът, който е разходван от ЦИК, е около 23 млн., като тук се включват около 10 млн. - цената за допълнителния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, ако се купят допълнителни машини - обобщи председателят на ЦИК.

"Вероятно ще се увеличи възнаграждението на членовете на избирателните комисии. Практиката, когато сме имали избори 2 в 1, 2011-а година имаше такава ситуация, 2016-а имахме избори с национален референдум, с около 50% се увеличаваше възнаграждението на секционните избирателни комисии", обясни Нейкова.

Според нея при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката - веднъж ще се зареждат избирателните секции, няма да се повтарят много от дейностите, но трябва да се помисли много за технологичното време за всеки избирател.

На въпроса колко биха стрували избори 2 в 1, Камелия Нейкова заяви, че може да се отговори след разговор с Министерството на финансите.

"Информацията, която имаме ние, е че се предвижда в този законопроект за допълнение и изменение на Закона за държавния бюджет 133 млн., но аз се запознах със законопроекта, те са предвидени за произвеждане на президентски избори в два тура. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, този бюджет е достатъчен", каза председателят на ЦИК.

Личното ѝ мнение е, че смесеното гласуване - с хартия и с машина, не е добър вариант.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%