СПАСИХА ОТ ОТСТРЕЛ МЕЧКА С ДВЕТЕ Й МАЛКИ В СМОЛЯНСКО

Автор: 5 GmediA 12:20, 12 септември 2021
Източник: БГНЕС архив

Мечка, наречена Симона, стана първата „проблемна" мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година, съобщиха от WWF.

От четири години Симона обикаля района на смолянското село Могилица и навлиза в дворовете на местните жители. По тази причина през 2020 г. е класифицирана като "проблемна" и е издадено разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни само ако доказано застрашават човека. Мечката обаче не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. През август тази година е получен сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона. За да не бъде отстреляна, в района са поставени фотокапани, с които да се следи движението на животните, и са заложени примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място.

На 10 септември е получена снимка от фотокапана, на която се вижда, че Симона се е хванала в примката. Тя е упоена с напълно безвредна за нея упойка, поставен й е нашийник, с който да се следи движението й и е измерена.След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Мечетата също са уловени в помики и всички заедно са преместени в дебрите на Родопите.

Тагнато в: кафява мечка

Последни новини

Общо гласували: 30

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
28 гласували / 93.33%
Да
2 гласували / 6.67%
Не ме интересува
0 гласували / 0%