ПОДАРЪКЪТ НА КРИСТО ЗА ПАРИЖ: ОПАКОВАХА ТРИУМФАЛНАТА АРКА

Автор: 5 GmediA 18:10, 18 септември 2021
Източник: 5GMedia/Соня Колтуклиева

Случи се – мечтата на българина Христо Явашев-Кристо се сбъдна, макар и година след смъртта му. Емблематичната Триумфална арка в Париж беше опакована. Идеята е на художниците Кристо и Жана-Клод от преди 60 години.

Официалното откриване на проектът се състоя днес.

Около 270 000 квадратни метра сребристосин плат, блестящи в променящата се светлина на Париж, прегръща паметника, поръчан от Наполеон през 1806 г. Полипропиленовият материал, чийто тон напомня за отличителните цинкови покриви на града, е обезопасен в съответствие с щателните инструкции на художника Кристо.

„Той искаше жив обект, който с подвижните си гънки да превърне повърхността на паметника в нещо чувствено“, ми каза Владимир Явашев, племенник на Кристо и директор на проекта.

От официалното си откриване в събота до 3 октомври арката се превръща в нещо трансформирано, в извънгабаритен въображаем обект чрез освобождаващата мания на художник, който отказа да приеме ограниченията. Роден в задушаващото потисничество на съветския империум, Кристо - чието пълно име е Христо Владимиров Джавачев - винаги е имал една основна ръководна идея: неотменимата свобода. Когато Берлинската стена се издига през 1961 г., той прави стена от нефтени бъчви на улица Висконти в Париж, първото предизвикателно публично изявление.

Стоейки на Триумфалната арка тази седмица, президентът Макрон каза: „Мисля, че това, което вярваме, е следното: лудите мечти трябва да са възможни.“ Опаковането на паметник е едновременно историческо, художествено и хранилище на национална памет и направи французите „изключително горди“, „защото това е най -важното художествено приключение“.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 26

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
22 гласували / 84.62%
Да
4 гласували / 15.38%