ЕКСПЕРТ: ПОСКЪПВАНЕТО НА БЕНЗИНА Е НОРМАЛНА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА СЕЗОНА

Автор: 5 GmediA 09:40, 23 април 2019

„За месец бензинът у нас е поскъпнал с 3 %,  или 7- 8 стотинки, но при дизеловото гориво дори има понижение около 1%“, това каза пред бТВ Светослав Бенчев, експерт от Петролната и газова асоциация. Той прогнозира, че до края на седмицата е възможно още едно увеличение до 2 стотинки.

По думите му „ние сме един малък пазар, който е част от глобалния – каквото се случи на глобалния пазар, това се случва и у нас“. Според експерта бензинът поскъпва по съвсем обективни причини – повечето рафинерии в региона са били в планови ремонти, също и  рафинериите в ЕС.

„Това са съвсем нормални тенденции за сезона, а има пък и едно поскъпване на бензиновото гориво, готовия нефтопродукт в борсата в Ротердам и Средиземноморската борса, които са важни за определянето на цените на горивата в страната. И то едно сериозно поскъпване за около месец в рамките на около 8 евроцента за литър. Общо взето и това е напълно нормално да се отрази на цените на горивата в страната”, каза още експертът.

Той е категоричен, че през последните две години няма спекулативно вдигане на цените на горивата преди празници и през лятото, когато хората пътуват повече.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%