ЕДИН ДЯДО, КОЙТО СЕ ДВИЖИ И ХРАНИ САМОСТОЯТЕЛНО, ВЛИЗА В СТАРЧЕСКИ ДОМ И САМО СЛЕД ТРИ ДНИ ИЗЛИЗА С ОХЛУЗВАНИЯ И СЛАБО КОНТАКТЕН

Автор: 5 GmediA 17:09, 6 октомври 2021
Източник: Албена Ковачева, Фейсбук
Какво се става зад стените на домовете за възрастни хора? В следващите редове публикуваме разказа една жена за това какво се е случило с нейния дядо.
 
Албена Ковачеви разказва: 
 
"Ако някога се наложи, да прибегнете до услугите на дом за възрастни хора, никога не търсете дом “ Рея “ в кв. Драгалевци ул. Крушова градина 47.
Ще ви разкажа кратка история.
В петък (01.10.21) се наложи баба ми и дядо ми да постъпят в дом за възрастни хора “Рея“.
Предварителната договорка със управителката беше, да бъдат настанени в една стая, тъй като никога не са се разделяли и са заедно от повече от 70 години.
 
Няколко часа след като постъпиха в дома, се опитахме да се свържем с тях по мобилния телефон на баба ми, първоначално сигналът беше свободен, но скоро след това телефонът беше изключен.
Обезпокоени от този факт в събота сутринта отидохме в дома, да видим какво се случва, тогава ни беше обяснено, че телефоните на възрастните хора се взимат, а единствения начин да се осъществи контакт с тях, е да се обадиш на управителката и собственичката на дома, която те свързва с тях чрез нейния телефон.
 
Освен това ни казаха, че баба ми и дядо ми вече не били в една стая, защото по думите на управителката, баба ми вече не проявявала интерес към дядо ми и не питала за него. Тази информация, както се сещате беше доста шокираща за нас, защото едва ден след постъпването им в дома за възрастни хора, нещата вече рязко се раминаваха със предварително уговорените.
Нищо от гореспоменатите неща не беше уточнено в предварителния ни разговор, не беше описано и в предоставения ни договор.
Свързах се със собственичката (за да спазим “реда”!) с намерението да ме свърже с баба ми, но ми беше отказано да разговаряме под предтекст, че вече било късно, а беше едва 18.30.
 
От дома ми обясниха, че разговори с близки се провеждат всеки ден между 11:00 и 13:00ч. и то само чрез личния телефон на управителката.
До тогава не знаех нищо за тези съмнителни условия!
Изпаднах в ужас и попитах, каква е причината да не мога да се свържа с нея, казаха ми, че освен час за свиждане, което в момента е невъзможно заради ковид мерките има час и за провеждане на телефонен разговор.
Както се сещате и сами, оказва се, че такъв тип места доста добре се възползват от противоепидемичните мерки, защото голяма част от истината остава скрита зад стените на дома.
Притеснени от условията и от липсата на адекватна информация, вчера (05.10.21) в 11.00ч отидохме с баща ми, да вземем баба и дядо от дома.
 
Звъннахме на входа, появи се една жена, която дори не се представи.
А когато разбра, каква е целта ни, каза : Говорили ли сте с шефката ? ( след което заключи вратата и си замина )
Веднага се обадих на управителката, която беше изключително изненадана, че искаме да вземем баба и дядо, обясни ми, че не е в дома и че няма как да се срещнем без предварителна уговорка, както и че е нужно време за да ги подготвят.
А аз настоявах, близките ми, да бъдат отписани днес, заедно с всичките им лични вещи.
 
Тогава управителката ми каза, че не може да ми предостави телефона им, защото тя не е в дома и ще получа телефона в удобно за нея време.
Тогава истински се ядосах, на наглия ѝ тон и ѝ отвърнах, че ще се обадя на полиция, ако до 20 минути не видя баба ми и дядо ми, заедно със всичките им лични вещи.
Управителката някак си успя и до 30тата минута се появи пред дома.
 
Влезнаха с баща ми в нейния офис за да задействат процедурата по отписване.
 
След един час чакане започнаха да извеждат възрастните хора, първо изведоха баба ми с проходилката с която постъпи, а след нея, се появи и дядо ми, който беше изкаран с количка, придружаван от трима души. За краткият си престой от 3 дни той беше видимо отслабнал (с поне 5кг), слабо контактен, с посинено око и голям кръвоизлив, и с огромна рана на дясната ръка.
След по обстоен оглед продължих да се натъквам на нови наранявания и охлузвания.
Останах стъписана от гледката!
 
Когато ги попитах, защо дядо ми излиза в такъв вид ми беше отговорено, че е паднал, а раната на ръката била получена от търкане с кисе по време на къпане.
 
Веднага сигнализирах 112, дойде полицейски екип и екип на бърза помощ.
 
И остана горчивия извод за нас близките…
 
Притиснати от обстоятелствата и динамичния живот, постъпваме ли правилно спрямо близките си, доверявайки се на уж високо квалифицирани и лицензирани домове за възрастни хора. Това ли е “грижата”, която заслужават хората, които са ни отгледали.
Равносметката за изминалите три дни е, че един човек, който се движеше и хранеше самостоятелно, излезе трудно подвижен, слабо контактен, видимо отслабнал и омаломощен, а раните и охлузванията плашещо допълваха тази потресаваща гледка.
Със сигурност това не е единствения дом в който се допуска такиво безхаберие спрямо възрастни хора, няма и да е последният. И какво се оказва всъщност, домовете за възрастни хора с толкова лъскави описания предоставят на възрастните ни близки не достойни старини, а съмнителни грижи и нелепи обяснения, за всичко случващо се вътре.
 
Съжалявам, че успях да науча това по трудния начин, но няма да оставя нещата така.
 
Моля, споделяйте!
Нека не оставаме безучастни към заобикалящите ни несправедливости".
 
 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%