РУМЕН РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЪХРАНИ СВОЯТА АВТОНОМИЯ С ВЪГЛИЩНИТЕ СИ ЦЕНТРАЛИ, НО И ДА РАЗВИВА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ДОБИВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Автор: 5 GmediA 14:37, 15 октомври 2021
Източник: БГНЕС

Ще защитим въглищните централи на България, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, те дават балансиращите мощности в нашата енергийна система и онзи микс, от който България към момента има нужда и няма с какво да замени. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали България ще успее да защити пред ЕС срока за затваряне на въглищните централи до 2040 г., като част от „Зелената сделка“. Държавният глава подчерта, че приема това като своя кауза и припомни, че по време на заседанието на Европейския съвет през месец май, заедно с представителите на Полша, Гърция и Унгария е направил така, че да отпадне точка от приетата декларация, която да ускори значително прехода към нисковъглеродна икономика.

Зеленият преход трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкурентоспособност и да платят много висока цена, посочи президентът и добави, че това са дългосрочни процеси, по които дълги години не е взето решение. „Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България“, подчерта държавният глава.  По думите му при една добра политика, заедно с въглищната енергетика, там могат да се развиват и нови технологии за добиване на енергия като системи за зелен водород, слънчева енергия, както и технологии за съхраняване на енергията. „Там има прекрасни природни условия за това и нашите учени работят в тази посока“, посочи президентът.

Предверието към вратата за интеграция на Република Северна Македония в ЕС е зачитането на правата на българите, недискриминацията и възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политическия, обществения и икономическия живот на тази страна, подчерта държавният глава в отговор на въпрос по повод информация за разрушени български военни гробища в Република Северна Македония. Президентът посочи, че Министерството на външните работи и Министерството на отбраната изясняват случая и ще има реакция. „Няма да оставим повече нито един такъв случай. Това е системен процес на дебългаризация, „възродителен процес“ на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ“, заяви държавният глава. Той припомни позицията си по време на Срещата на върха ЕС-Западни балкани преди седмица, че защитата на правата на българите в РСМ трябва да бъдат признати в Конституцията на страната и това да бъде тържествено провъзгласено от президента, от Министерския съвет и от парламента на РСМ.

Помолен да сподели очакванията си за предизборната кампания, президентът посочи, че очаква коректна кампания, в която да водят идеите, а не компроматите, за да може всеки кандидат да разгърне своята визия, своите позиции и своите способности.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 60

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
44 гласували / 73.33%
Да
16 гласували / 26.67%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%