С ОКОЛО 13 МИЛИОНА ЕВРО Е ГЛОБЕНА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕК ЗАРАДИ НЕРЕДНОСТИ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ

Автор: 5 GmediA 08:39, 25 април 2019
Източник: Booking.com

Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 – 2013 г., съобщи Mediapool, позовавайки се на свои източници. От Министерството на земеделието, храните и горите са отказали да коментират темата пред агенцията.
Не е ясно колко къщи за гости са построени с европейски средства в България. Не се знае също колко от тях са предоставяли туристически услуги, колко продължават да работят, колко вече са спрели да го правят след изтичането на 5-годишния контролен период.

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), през който става финансирането и трябва да осъществява контрола на изразходването на средствата, мълчи и не отговаря на въпроси.

Министерството на земеделието, което управлява Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която се кандидатства с проекти, също пази мълчание, пише сайтът.

Както вчера 5GMedia писа, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на всички къщи за гости. По данни на прокуратурата ще бъдат проверени 746 къщи за гости, в които са инвестирани 202 млн. лв. от европейските фондове.

През настоящия програмен период 2014 – 2020 г. къщи за гости не се финансират заради проблемите, които имаше с тях през изминалия програмен период, каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред Нова телевизия тази седмица.

Това не е съвсем точно така. През "миговете" – МИГ (местна инициативна групафинансирането на къщите за гости в селските райони продължава. Размерът е различен и варира от 50 000 лв. до 200 000 лв., казаха консултанти по европроекти пред Mediapool.

Отделно по мярка 6.4 "Туристически дейности" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има заделен ресурс от 30 млн. евро за настоящия програмен период. Основната дейност за финансиране на дейностите по тази мярка са местата за настаняване – къщи за гости и хотели. Спомагателните дейности, които се финансират, са различни туристически атракции.

Комитетът за наблюдение по ПРСР не е взимал решение да не се финансират къщите за гости през настоящия програмен период. Очевидно това е решение на министър Порожанов, но то не е обсъдено от Комитета за наблюдение. За да стане факт, това задължително трябва да се случи, казаха представители на Комитета за наблюдение пред Mediapool.

Към настоящия момент мярката за туристически дейности по ПРСР не е отваряна въпреки големия интерес. Няма яснота дали, кога и при какви условия ще бъде отворена за прием, твърдят консултанти по европроекти.

През изминалия програмен период средно отпуснатата субсидия за изграждането на една къща за гости е около 300 000 лв. Това става ясно от публикуваните два списъка на страницата на Държавен фонд "Земеделие". Информацията в тях е много противоречива, но от ДФЗ и МЗХГ не смятат за необходимо да внесат повече яснота по нея.

Вместо това Румен Порожанов каза пред Нова телевизия:

"През 2016 г. публикувахме всички къщи за гости къде се намират, така че да бъдат посещавани от българските граждани, и с ясното послание - там, където се отказва достъп и не се използват по предназначение, да получаваме сигнали."

В публикуваните списъци няма адреси на къщите за гости, нито телефони или електронен адрес за резервиране на нощувка в тях.

Нещо повече, между двата списъка има разминаване - около 300 къщи за гости се губят в единия списък. В единия списък са публикувани одобрените проекти, а в другия – тези, които са получили финансиране към края на 2015 г.

Напълно възможно е след първия публичен скандал с къщата на тъщата на бившия началник на сектор договаряне на ПРСР Янаки Червеняков, който гръмна през 2016 г., част от бенефициентите впоследствие да са се отказали, за да не ги разнасят по медиите, както това се случва сега с къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и с мъжа на депутатката от БСП Елена Йончева.

Министърът на земеделието Румен Порожанов каза, че ДФЗ е отговорен за осъществяването на контрола върху къщите за гости. Фонд "Земеделие" е разчитал на сигнали на граждани, за да провери дали къщите за гости се ползват по предназначение. Гражданите обаче не знаят адресите на къщите за гости, защото ДФЗ не ги е публикувало в нито един от двата списъка.

Например къщата, построена с отстъпено право на строеж върху имота на Александър Манолев, е представена така в публикувания през 2016 г. списък: "Изграждане на жилищна сграда за гости в УПИ 000784"а", отдел 199, подотдел "а", м."Чинар куши", гр.Сандански, общ.Сандански" В списъка от 2015 г. тя изобщо не фигурира.

Съгласно изискванията, за да бъде призната субсидията по проект за къща за гости, тя трябва да работи целогодишно, да бъде регистрирана и категоризирана в общината, както и да има персонал. От обясненията на Порожанов стана ясно, че такава проверка на къщата в Сандански не е правена.

Земеделският министър заяви още, че са получени "много сигнали" за нередности, свързани с къщи за гости.

"Извършени са над 110 проверки - проверени са над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите. Когато има сигнал, той се проверява", каза Порожанов пред Нова телевизия.

Попитан защо не се проверяват 100% от бенефициентите, той отговори така:

"От 122 проверки на 63 са направени финансови корекции, като 32 са за възстановяване. Общо финансовите корекции са за над 10 милиона", каза земеделският министър.

През 2016 г. дори ДАНС направи проверка на ДФ "Земеделие", но резултати така и не бяха обявени публично.

При проверка от страна на одитори от Европейската комисия през 2016 г. бяха установени нередности при къщите за гости, както и по други мерки от програмата.

Мнистерството на земеделието и Еврокомисията влязоха в в т.нар. помирителна процедура, свързана с мерките за модернизацията на земеделските стопанства и къщите за гости (мерки 121, 123, 311 и 312), финансирани по ПРСР 2007 – 2013 г. за определяне на размера на санкцията заради нарушенията.

По неофициална информация на Mediapool помирителната процедура все още окончателно не е затворена, но е постигната договореност България да понесе финансова корекция от 13 млн. евро заради нередностите с къщите за гости. Това означава, че тези пари ще бъдат платени от българските данъкоплатци.

Съгласно европейските правила къщите за гости е задължително да се ползват по предназначение до 5 години след реализацията на проекта. Това е т.нар. устойчивост на проекта.

След като изтече този срок, построената с европейски пари къща за гости няма задължение да работи като такава. Тя може да промени статута си и да стане например само за лично ползване. Собствениците ѝ имат право дори да я продадат.

Този период на къщите на мъжа на Елена Йончева например вече е изтекъл, а за тази, построена върху имота на Александър Манолев, предстои да изтече в края на годината, пише Mediapool.

 

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%