ГЕРБ: ПРОПУСК НА ЦИК ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА НЕДОБРОСЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ ДА ГЛАСУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕДНЪЖ

Автор: 5 GmediA 14:11, 8 ноември 2021

Пропуск в указанията на ЦИК за гласуването на изборите „2 в 1“ дава възможност на недобросъвестни граждани да дадат вота си повече от веднъж, обявиха от ГЕРБ на пресконференция.

Бившият зам.-министър и настоящ кандидат-депутат Жечо Станков направи и демонстрация пред журналистите. Машината за гласуване в началото пита дали ще гласуваме само за президент, само за парламент или и за двете. При сегашното положение можем да излъжем правилата по следния начин:

  • Избираме да гласуваме само за президент или само за парламент;
  • Даваме гласа си;
  • Обявяваме на комисията, че сме искали да участваме и в другия вот, но сме допуснали грешка;
  • Получавате нова карта, за да гласувате;
  • Никой не може да види за какво гласувате на машината – можете спокойно два пъти да гласувате за партия или кандидат-президент;

Днес от партията на Бойко Борисов отново попитаха какъв е точно случаят с допълнителните 228 машини, които се намират в склада при сертифицираните. „Що дири чуждият мъж в гардероба? Що чинят чуждите машини при нашите? Те ни правят ептен на балъци вече!“, възмути се бившият премиер. Според него има риск тези машини да се използват за манипулация на вота и затова трябва да се броят и контролните разписки.

Сложна презентация изнесе и кандидат-депутатът Тома Биков, като темата беше кои са експертите, на които ЦИК е поверила машините. Той се концентрира върху биографиите на трима от тях – Александър Кирков, Тодор Цолов и Пламен Желязков, като отбеляза, че са напуснали високоплатени позиции в ИТ фирми, за да получават с по над 10 000 лв. по-малко на държавна работа, което според него е съмнително.

Биков допълни, че братът на Кирков също е напуснал частния сектор, но за да отиде в Държавна агенция „Електронно управление“. „Занимава се със сертифицирането на ключа – единият брат произвежда ключа, а другият го одобрява. Няма ли други семейства в тази държава, които да се включат в изборния процес?“, запита Биков.

Желязков, пък, бил съдружник на Атанас Шарков – бивш съветник на премиера Стефан Янев, на Асен Василев и на ЦИК и настоящ член на Инициативния комитет на Лозан Панов.

От ГЕРБ са недоволни и от софтуера на машините, които се раздават на партиите, за да обучат своите симпатизанти – там след номер 21 в бюлетината има „Не подкрепям никого“ и няма как да покажат своя номер (32). Според бившите управляващи това се прави нарочно.

Източник: бТВ

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%