ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: ТЕСТОВЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ИМА ПОНЕ ДО СРЕДАТА НА ЯНУАРИ 

Автор: 5 GmediA 09:15, 9 декември 2021
Източник: бТВ Новините

До този момент съмненията за „Омикрон“ у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му засега не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки.

"Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита", добави той.

Кацаров допълни, че от десетина дни страната ни не е в червената COVID зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

„Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Едната е, че сегашният „Делта“ вариант протича по-тежко от предишните, но основната е, че много малко хора се ваксинираха“, заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

„Ако лятото имaше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично, сега имаме по 130 000-140 000. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат“, каза още той.

Служебният здравен министър заяви, че има осигурени тестове за учениците поне до средата на януари.

Кацаров добави, че решението за болница „Лозенец“ е категорично. Преди дни медици от лечебното заведение излязоха на протест заради идеята то да приюти и пациентите на педиатрията, докато бъде построена Национална детска болница.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%