ПЕРНИШКИЯТ ФЕСТИВАЛ "СУРВА" ИДВА И В СОФИЯ 

Автор: 5 GmediA 10:13, 4 януари 2022
Източник: 5GMedia

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала „Сурва”. На 9 януари в Борисовата градина жителите на столицата ще станат свидетели на 5-часов спектакъл под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!”, предава "Дарик нюз". 

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „Йорданови  Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен дол. Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата. Насцената на парк- театър „Борисова градина” те ще представят обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Гастролът на перничани ще започне в 12 часа със спектакъла „Игри с маски” на танцовата формация „Майсторите на танца” с ръководител Красимир Димитров. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН,  ще представи на зрителите обичая „Сурова”.

Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.  

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%