БИЗНЕСЪТ С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА БОРИСОВ - БЪЛГАРИЯ С НАЙ-СКЪП ТОК В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Автор: 5 GmediA 17:32, 9 май 2019

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова излязоха днес работодателските организации.

КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП остро недоволстват от условията на енергийния пазар и посочват, че те са "пагубни за икономиката на България".

Работодателските организации посочват, че на 8 и 9 май цените на тока, който се търгува на Българската независима енергийна борса, са били най-високите в целия ЕС. Това е и конкретният повод за писмото до управляващите.

Сдруженията на бизнеса искат спешни проверки и предприемане на адекватни мерки, които да гарантират инвестициите и конкурентоспособността на индустрията. Бизнесът настоява за смяна на ръководството на НЕК и преструктурирането й.

Ето и какво точно тревожи работодателите:

"Нашите производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията  допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията.

Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България.

Високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК.

За 07.05.2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 08.05.2019 г. предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което формира цена от 164,60 лв. За 09.05.2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лв.

Какво наложи свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни?

Наистина, дружествата от състава на Български енергиен холдинг спазват ангажиментите пред Европейската комисия за осигуряване на минимална ликвидност, но формалното им ограничаване до утвърдените нива при съкратено дългосрочно предлагане очевидно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. Всъщност цените на електроенергия в България за последните 2 дни са НАЙ-ВИСОКИТЕ в целия ЕС.

Съществуват и бариери пред вноса на електроенергия!

Забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня“ и потребителите са оставени на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК ЕАД. Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред“, а при „компенсиращия“ незадоволеното търсене пазарен сегмент „В рамките на деня“ се стигна на 08.05.2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа.”

Тагнато в: КРИБ , АИКБ , БСК , БТПП , НЕК

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%