СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: МЕМУРАНДУМЪТ С GEMCORP НАДМИНА ПО ТАЙНСТВЕНОСТ ДЖЕЙМС БОНД И МОСАД, ВЗЕТИ ЗАЕДНО

Автор: Соня Колтуклиева 13:07, 12 април 2022
Източник: МС
Коментар на журналистката Соня Колтуклиева във Фейсбук: 
 
Притиснат от депутати от ГЕРБ в пленарна зала, министър-председателят Кирил Петков лежерно обясни, че меморандумът на Министерството на енергетиката с Gemcorp/IP3 за 1 500 000 000 долара е чисто-и-просто писмо за намеренията (letter of intend); при това с ведрия тон на домакин, който праща на Линда списък за пазаруване или на Лена - дестинацията за следващия им воаяж.
 
Добрееее. Я да видим какво става? Обадих се аз в Министерството на енергетиката да попитам мога ли да получа копие на текста на меморандума. Един заместник-министър ми обясни, че не е проблем: трябва да подам молба (като главен редактор на 5Gmedia); да отида в министерството, да си оставя чантата при портиера, да изчета документа без право да го снимам или да си водя записки. А как ще цитирам публично текст, за който нямам никакви доказателства?! Има ли доклад към меморандума, както е по закон? Ами, не.
 
Ха, каква изумителна конспирация!
 
Влизала съм в Пентагона и в Държавния департамент, в Кремъл, в израелския Кнесет, в иновативния отдел на Google, но чак такива забрани … лелеле, в София надминаха по тайнственост Джеймс Бонд и Мосад, взети заедно. Всъщност, на тях само инспектор Дю-Дю им е по мярката, но нейсе…
 
Асен Йорданов, издател на разследващия сайт Биволъ, ми сподели, че е поискал да получи копие на текста на меморандума за прословутите електрически автомобили; отказали са му и той ще съди правителството по Закона за достъп до обществена информация. Според Асен Йорданов, тези, уж невинни меморандуми, се използват от компаниите като “входна виза” в реномирани банки за получаването на огромни кредити, т.е. меморандумите служат като държавна гаранция на чуждестранните частни фирми.
 
… Миналата седмица призовах прокуратурата да разследва целия процес на взимане на решение за подписване на тайнствения меморандум. Защото моите проучвания сочат, че са нарушени всички административни процедури за проверка и съгласуване от министерствата, БНБ и службите.
 
Вижте колко елементарно се опитват да ни заблудят. След като зададох 8 въпроса към Министерски съвет дали са спазени законовите изисквания при подготовката на меморандума, премиерът Кирил Петков в събота разпореди на ДАНС проверка за произхода на капитала на Gemcorp; в неделя говорителката на правителството Лена Бориславов категорично заяви - няма руски капитали в Gemcorp. Ехааа! Каква светкавична реакция! На солидни държавни агенции в мощни държави им отнема седмици и месеци да стигнат до произхода на капиталите, маскиран зад поредици от офшорни фирми и адвокатски кантори, обаче, на нашата ДАНС й отне само няколко часа. Евалла, беее!
 
… Сега стана ли ви ясно, фенове на Приятелската Пирамида “Пълен провал” защо в този меморандум има нещо гнило?! Ама много гнило.
 
 
Тагнато в: Gemcorp

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%