БИ БИ СИ: НЕОБЯСНИМИ СЛУЧАИ НА ХЕПАТИТ ПРИ ДЕЦА СА ЗАСЕЧЕНИ В ЕВРОПА И АМЕРИКА 

Автор: 5 GmediA 15:36, 20 април 2022
Източник: Pixabay, БТА

Необясними случаи на хепатит при деца са засечени в Европа и Америка, пише Би Би Си. Случаи са докладвани в Дания, Ирландия, Холандия, Испания и Съединените Щати.

През изминалата седмица здравните власт на Острова също регистрираха повишение на случаите на хепатит при малки деца. Причинителят на инфекцията все още не е изяснен.

Европейският център по контрол на заболяванията не дава точна бройка за случаите в Европа. Според данни на Световната здравна организация в Ирландия те са най-малко пет, а в Испания – най-малко три.

В Съединените щати само в Алабама са регистрирани девет случая на хепатит при деца на възраст от 1 до 6 години, като две от тях се нуждаят от чернодробна трансплантация.

До момента най-висок е броят във Великобритания – 74 деца са с хепатит. Според данните до момента нито един от обичайните вируси, които причиняват хепатит от А до Е не са засечени при заболелите деца. Според здравните експерти е възможно причинителят на инфекциите да е обикновеният аденовирус, който в повечето случаи е със симптоми на настинка.

Другият възможен причинител е COVID-19 и хепатитът се разглежда като евентуално усложнение на състоянието.

Хепатитът е най-просто казано възпаление на черния дроб. Обикновено се получава при вирусна инфекция, но понякога може да се случи и след употреба на наркотици, излагане на опасни химикали, както и генетична предразположеност.

 

Има пет основни вида хепатит – А, В, С, D и E, които се причиняват от пет конкретни вируса.

Някои видове хепатит протичат без никакви симптоми, докато други могат да причинят сериозни увреждания.

Тагнато в: хепатит

Последни новини

Общо гласували: 113

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ СПИРАНЕТО НА ГАЗОПОДАВАНЕТО ОТ "ГАЗПРОМ" КЪМ БЪЛГАРИЯ?
Да, много
86 гласували / 76.11%
Не
25 гласували / 22.12%
Да, но правителството ще се справи
2 гласували / 1.77%