БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ Е ДАДЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗАРАДИ КАЗУСА С ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО 

Автор: 5 GmediA 11:33, 3 май 2022
Източник: БНТ

Българският премиер Кирил Петков е предаден на Европейската прокуратура по сигнал за незаконни негови действия, свързани с европейски средства. Става въпрос за подписване и издаване на актове по времето, в което противоконституционно бе служебен министър на икономиката в първия кабинет на президента Румен Радев. Сигналът е подаден на 11 април до Европейската прокуратура, съобщи агенция ПИК, позовавайки се на източник от институцията в Люксембург.

Подателят е мотивирал своя сигнал с обявяването за противоречащо на основния закон назначаването на Петков за служебен министър, предшествано от подписаната собственоръчно от него декларация с невярното съдържание, че има единствено българско гражданство.

Кирил Петков се оказа и канадски гражданин, заради което с Решение № 16 от 27.10.2021 г. на Конституционния съд указът на президента за назначаването му като служебен министър бе обявен за противоконституционен. В сигнала подробно е била описана фактологичната обстановка около случая, като се посочва, че в решението си КС е повдигнал и въпроса дали указът на президента е довел до промяна в правния ред на страната. Подателят на сигнала припомня, че в периода 12.05.2021 г. – 16.09.2021 г. като служебен министър на икономиката Петков е издавал редица актове с правно значение – правилници, наредби, инструкции и заповеди, предвид разпоредбата на чл. 115 от Конституцията. В нарушение на основния закон е бил и ръководител на европейската оперативна програма „Иновации и Конкурентноспособност", която разходва средства от еврофондовете.

Авторът на сигнала твърди, че заради действията на Петков, включващи подписването на декларация с невярно съдържание, в период на шест месеца всички актове, издавани от управляващия орган на европейската оперативна програма, реално са нищожни. Настоява се Европейската прокуратура да провери - дали от действията на настоящия премиер не са довели до ощетяване на европейските данъкоплатци.

Сигналът съдържание твърдение, че Кирил Петков е извършил престъпление по чл. 313 от българския наказателен кодекс, като целенасочено е укрил наличието на двойно гражданство, което е довело до ощетяване на европейския бюджет.

По същия казус българската прокуратура отказа веднъж да разследва Кирил Петков. Тъй като като служебен министър на икономиката, Петков е управлявал евросредства, то след като е сезирана, Европейската прокуратура трябва да установи - има ли данни за престъпления в действията на настоящия премиер преди една година.

Доколко обективно ще е разследването на европрокурорите, не е ясно, тъй като българския представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и една от европейските делегирани прокурорки Eлена Попова са в тежък конфликт на интереси именно с Кирил Петков. Мъжът на Теодора Георгиева - Васил Георгиев, е назначен със заповед на министър-председателя за заместник-министър на външните работи. Мъжът на Елена Попова - Борислав Попов, пък бе уреден от настоящото правителство за член на ръководството на държавния ВиК Холдинг.

Проверката на Европейската прокуратура срещу Кирил Петков ще е своеобразен тест и за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, доколко ръководената от нея институция е независима от либералната диктатура в Европейския съюз.

Източник: ПИК

Последни новини

Общо гласували: 58

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ДОГОВОРКАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС?
Категорично не
51 гласували / 87.93%
Да
7 гласували / 12.07%
Не ме интересува
0 гласували / 0%