ПРЕВОЗВАЧИТЕ СЕ ЗАКАНВАТ: НА 18 МАЙ БЛОКИРАМЕ ПЪТИЩА И СПИРАМЕ АВТОБУСИТЕ

Автор: 5 GmediA 12:40, 8 май 2022

Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на протест на 18 май, заяви пред bTV Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. „На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас“, заяви Милтенова.

Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков и министри през седмицата. По-късно изтече и запис от срещата, от който става ясно какви реплики са си разменили двете страни. От думите ѝ става ясно, че записът е направен и предоставен от хора на Министерски съвет.

Тя напомни и какви са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии и обхватът на тол системата да не се разширява. „Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, изтъква Милтенова.

Самият транспортен министър Събев отговори на Милтенова така: "Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо те (превозвачите) искат оставки, като последните три месеца ние имахме ясни преговори и договорки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работило в автобусния транспорт, е сгрешен," заяви министърът на транспорта Николай Събев по БНР.

Той каза, че държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания, да няма дублиране на финансиране и на субсидиране. Според него Милтенова представлява част от фирмите, които "нямат интерес държавата да има национална транспортна схема." Той предупреди, че в лицето на министерството превозвачите могат да имат "гарант за равни условия на пазара", заяви Николай Събев. Той изрази съмнения в легитимността на Магдалена Милтенова и се закани да покани на преговори "легитимни превозвачи"

Относно заявката за пълна транспортна блокада на страната на 18 май Събев заяви, че Министерство на транспорта няма да допусне прекъсване на превозите.

Последни новини

Общо гласували: 113

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ СПИРАНЕТО НА ГАЗОПОДАВАНЕТО ОТ "ГАЗПРОМ" КЪМ БЪЛГАРИЯ?
Да, много
86 гласували / 76.11%
Не
25 гласували / 22.12%
Да, но правителството ще се справи
2 гласували / 1.77%